Witte wijn Ermegard 2011 beste witte wijn Achterhoek

beste witte wijn achterhoek - wijngaarden achterhoekTijdens een feestelijke bijeenkomst, ter gelegenheid van de opening van het Aspergeseizoen,van het Acherhoeks Asperge Gilde (AAG) is de witte wijn Ermegard 2011 van de Achterhoekse wijngaard van Domein Hof Detharding uit Harreveld vorige week uitgeroepen tot beste witte wijn van de Achterhoek. Tevens werd tijdens deze bijeenkomst Wouke van Scherrenburg uitgeroepen tot Ambassadeur van het Acherhoekse Asperge Gilde. Het aspergeseizoen loopt van de tweede donderdag in april tot Sint Jan (24 juni).

Beste witte wijn van de Achterhoek

Aan de competitie beste witte wijn van de Achterhoek deden 15 wijnbouwers uit de Achterhoek mee. Om tot een winnende witte wijn te komen, werden alle witte wijnen geproefd tijdens een uitgebreide wijnproeverij onder leiding van Edwin Raben. Raben, viermaal uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland, toonde zich aangenaam verrast over de kwaliteit van de witte wijnen uit de Achterhoek.

De witte wijn Ermegard 2011 van Domein Hof Detharding werd als beste witte wijn bevonden, gevolgd door de Cuvée Speciaal 2011 van Wijngoed Avitera in Azewijn en de derde plaats ging naar de Gris de Printemps van Wijngaard Slingehorst in Groenlo.

Op de website van het Acherhoekse Aspergegilde zegt Raben over de Achterhoekse witte wijnen:

“Het was een bijzonder moeilijke keuze. De wijnen hebben alle min of meer spannende, sappige mooie zuren. De Ermegard 2011 was van alle deelnemers het meest compleet. Het is een fijnbesnaarde, delicate, prachtig geurende wijn. Met tonen van rijpe appel, meloen, witte aalbes en gemaaid gras. De wijn is heel droog, maar heeft ook door de vulling iets rijks, wat de culinaire inzetbaarheid zal verhogen. De Ermegard 2011 kent een lange afdronk waarbij het fruit goed overeind blijft met een aangenaam bittertje en een vleugje lenteachtige tuinkruiden. Het druivenras auxerrois, waarvan de wijn is gemaakt, is afkomstig uit Noord-Frankrijk. Om dat in noordelijker streken goed rijp te krijgen is buitengewoon moeilijk. Domein Hof Detharding is daar voortreffelijk in geslaagd. Knap gedaan,” aldus Raben.

De proeverij van de Achterhoekse witte wijnen

Over het Achterhoeks Asperge Gilde (AAG)

Het Achterhoeks Asperge Gilde (AAG) is opgericht om de teelt, de bereiding en de consumptie van het witte goud in Oost-Gelderland te bevorderen. Daartoe zet het gilde allerlei publiciteitsmiddelen in, waaronder een website, waarop alle leden hun asperge-gerelateerde acties kwijt kunnen. Leden zijn o.a. herkenbaar aan een fraai schildje. Het verband van telers en restaurateurs telt 20 leden.

Bron: AAG, Weekkrant

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.