De eigenzinnige wijnen en kazen van de Canarische Eilanden

image020, Canarische Eilanden
Ontdek de vele smaken van de Canarische Eilanden
 

Bijzonder oude wijnstokken en award-winning kazen? Daarbij denk je misschien niet zo snel aan de Canarische Eilanden. De zeven eilanden bieden elk kwalitatieve wijnen en kazen die wereldwijd erg hoog aangeschreven zijn. Zo slepen de kazen van de Canarische Eilanden regelmatig belangrijke prijzen binnen en krijgen de wijnen hoge scores in de wijngidsen van Peñín en Parker. Deze rijke verzameling van unieke kazen en wijnen zijn het resultaat van de diversiteit van de verschillende eilanden met elk hun eigen microklimaat, grond en vegetatie.

Historische wijnstokken

image004, Canarische Eilanden  El Hierro heeft zijn keurmerk verkregen met slechts twee wijngaarden. Deze wijnen worden gemaakt met zeer oude druivensoorten. Deze wijnstokken hebben al die jaren overleefd omdat ze nooit aan Phylloxera, oftewel druifluis, hebben geleden. Dit geeft de wijn een natuurlijke zuiverheid. Men produceert er ook uitstekende gerookte kazen, die nog altijd op traditionele wijze worden gemaakt.

Kazen van internationale prestige

image006Majorero, een kaas uit Fuerteventura, is één van de bekendste kazen van de Canarische Eilanden. Deze kaas heeft meerdere prijzen gewonnen op de ‘World Cheese Awards’ en is benoemd tot één van de beste kazen ter wereld. Deze kaas heeft een roodachtige kleur van de gemalen rode peper in de korst. Daarnaast herken je de kaas aan de lichtzoete en tegelijkertijd zurige smaak.

Een romige en aromatische kaas

image008De verschillende druivensoorten op Gran Canaria zorgen voor een breed scala aan wijnen zoals Negramoll, Malvasía, Listan en Negra Común. Al deze wijnen passen uitstekend bij de bekendste kaas van het eiland, de Flor de Guía. Een heerlijke kaas gemaakt van koe- en schapenmelk met plantaardig stremsel en kardoenstampers. De kaas is verrassend romig en aromatisch. 

Een zeer uniek palet aan smaken

image010Op La Gomera groeien wijnstokken op steile hellingen en rotsen. De meest voorkomende druifsoort  is Forastera Blanca. Deze druifsoort draagt bij aan een wijn met een zeer uniek palet aan smaken. Deze wijnsoort wordt vaak geserveerd bij gerechten als Almogrote, een dip gemaakt van harde kaas, spaanse pepers, olijfolie en knoflook.

Uitgestorven druivensoorten

image012Voor echt bijzondere wijnen moet je naar La Palma. De wijnen zijn gemaakt van druivensoorten die eeuwen geleden uit de rest van Europa zijn verdwenen. Hierdoor staan de wijnen van La Palma hoog aangeschreven bij wijnexperts. Daarnaast heeft het eiland gerookte kazen die gemaakt zijn met rauwe geitenmelk.

Vulkanische gronden

image014Wil je een echt intense smaaksensatie? Het eiland Lanzarote heeft droge vulkanische gronden die de producten een onderscheidend vermogen geven. De wijnstokken groeien op vulkanisch gesteente dat voor een heel speciaal smaakpalet van de wijnen zorgt. Door de droogte van de begrazing produceren koeien melk met een intense smaak en een uitzonderlijke kwaliteit waarvan verse kaas en gerijpte kaas wordt gemaakt.

Keuze uit vele smaken

image016, Canarische Eilanden Tenerife heeft diverse microklimaten, waardoor het eiland maar liefst vijf verschillende druifsoorten heeft. Bij deze wijnen past uitstekend de lokale verse kaas. Maar bijvoorbeeld ook de gerookte kaas met een korst van geroosterd maïsmeel of gemalen rode peper, deze kaas heeft een milde en kruidige smaak.

-Persbericht-

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.