Een wijngaard op Curaçao: Curaçao Winery

Wijngaard op Curacao - Curacao Winery 1Roelof en Hermien Visscher zijn de ‘directeuren’ die zijn benoemd om het wijngaardconcept in Curaçao Winery uit te dragen. Hermien is de zus van Roelof en samen met haar partner Marc Oldeman hebben zij uitgebreide ervaring opgedaan binnen het wijngaardeniersland. De initiatiefnemers hebben al jarenlang een succesvolle groep van winstgevende bedrijven binnen de wijnindustrie in Nederland.

Zoals:

  • Het wijngoed: Wijngaard Hof van Twente in Bentelo, 5,5 ha wijngaard.
  • Binnen dit wijngoed een groep medewerkers met psychosociale problematiek die de nodige begeleiding krijgen.
  • Neerlands Wijnmakerij B.V., de grootste specialist in wijn maken in Nederland en nog steeds groeiende. De hoofdactiviteit van dit bedrijf is maken van wijn voor wijngaard Hof van Twente en voor andere wijnboeren in Nederland met een totale oppervlakte van 25ha.
  • Vitis Vino B.V. waar producten worden verhandeld voor de wijnbouw en de wijnbereiding.
  • Wijngaard Hof van Twente en Neerlands Wijnmakerij hebben in het verleden vele nationale en internationale awards gewonnen voor hun goede zuivere wijnen.

En nu dus ook een wijngaard op Curaçao. Een wijngaard op Curaçao….? Daar wil ik meer over weten…

Een wijngaard op Curaçao…

Wijngaard op Curacao - Curacao Winery 2Dag Hermien en Roelof, fijn jullie te spreken: Jullie zijn pas begonnen begrijp ik?
“Ja, dit jaar (2014) zijn wij gestart met de inrichting van een groot commercieel wijnbouwbedrijf op Curaçao.”

Hoe groot is jullie wijngaard en hoe zijn de verwachtingen?
“De wijngaard zal de komende jaren worden uitgebreid tot een totale oppervlakte van 25 ha. Dankzij het grote aantal zonuren gedurende het hele jaar is het klimaat van Curaçao veelbelovend voor het potentiële aantal oogsten per jaar. Ons irrigatiesysteem kan een eventueel tekort aan regenwater ondervangen.”

Het klimaat in Curaçao is dus goed voor wijngaarden?
“De gelijkmatige klimatologische omstandigheden gedurende het jaar zorgen voor een stabiel en betrouwbaar productievolume en constante kwaliteit van de druiven. Uit onderzoek blijkt dat de bodem op Curaçao erg vruchtbaar is en geschikt voor het groeien van gewassen.”

Roelof, voordat we verder gaan wil ik eerst wat weten over jullie bedrijfsvisie.
“Met een goed georganiseerd wijnbouwbedrijf in de Caraïben, richten wij ons op het opzetten van een goed wijnmaakbedrijf; volgens de hoogste normen van techniek en duurzaamheid. “Het maken van kwaliteitswijnen voor Curaçao en exportdoeleinden’.”

Nog nevenactiviteiten?
“Zeker! Wij verzorgen informatieve rondleidingen, proeverijen en wijnspijs-arrangementen. Daarnaast stimuleren we door onze activiteiten extra inkomsten voor Curaçao door het aantrekken van toeristen en andere investeerders. Bijvoorbeeld door hulp en ondersteuning van verdere ontwikkeling van de wijnindustrie in het Caraïbisch gebied.
Ook bieden we gepast onderwijs en de mogelijkheid voor leerplekken. Daarnaast proberen we bij te dragen aan de bewustwording van de prachtige Curaçaose ecologische natuur.”

Wijngaard op Curacao - Curacao Winery 4Nu weer terug naar de wijngaard! Welke rassen staan er aangeplant?
“Blauw:

Wit:

Met de keuze van de bovenstaande rassen is het mogelijk een uitgebreid scala aan wijnen te maken.”

Valt er meer over te vertellen?
“Natuurlijk! Naast de keus van de wijnstokken is de keus van de onderstammen van groot belang. Voor elke combinatie druivenstok/bodem moet een geschikte onderstam gekozen worden. In het bijzonder op Curacao, waar kans is op droogte en soms zoute bodems, is de keus van een onderstam van cruciaal belang.

Met betrekking tot de praktische uitvoering van de druiventeelt zal het bedrijf gebruik maken van de ervaring die is opgedaan in vergelijkbare landen als Thailand, Brazilië en buurland Venezuela. In deze landen kan de teelt van de druiven niet worden vergeleken met die van in Europa. Wij werken hier namelijk met een irrigatiesysteem om de druiven van water te voorzien en een aangepaste snoeischema en begeleidingssysteem. De experimentele fase zal relatief kort zijn doordat we gebruik maken van de expertise die is opgedaan in vergelijkbare tropische wijn projecten. Dit maakt het veel meer efficiënt om een winstgevend bedrijf op te zetten.
Voor een hoge kwaliteit van de druiven moet de productie gecontroleerd en beperkt worden. Indien nodig worden druiven verwijderd om een hogere kwaliteit druiven/wijn te krijgen.”

Wijngaard op Curacao - Curacao Winery 5Dit is duidelijk en helder! Maar even pauze en… natuurlijk een wijntje erbij……….. Heerlijk. Vertel eens over jullie vinificatieproces.
De vinificatie zal in eerste instantie plaats vinden in bestaande gebouwen op het terrein. Het gebruik van goed geïsoleerde tanks die men afzonderlijk kan koelen is hierbij noodzakelijk. Na 3 a 4 jaar zal een nieuwe wijnmakerij gebouwd worden met de nieuwste vereiste klimaatbesturingssystemen. Naast de jarenlange ervaring die is opgedaan in Nederland maken we ook gebruik van de ervaring die op gedaan is in andere landen door ons team van deskundigen.”

Zijn in Curaçao specifieke problemen voor wat het vinificatieproces betreft?
“Voorkomende ‘problemen’ in tropische wijnhuizen zijn de hoge ph-gehaltes(lage zuurgraad) en de hoge temperaturen tijdens het vinificatieproces. Dit heeft tot gevolg dat het werk zal plaats vinden onder goed gecontroleerde omstandigheden en in goed geïsoleerde en eventueel gekoelde ruimtes. Op deze manier kan een optimaal proces worden beheerd.”

Roelof, wat is het voordeel van de korte afstand tussen de wijnmakerij en de wijngaard?
“Wanneer de wijnmakerij dichtbij de wijngaarden staat kan men tijdens het oogsten ook al met de verwerking beginnen. De gisting zal in gekoelde ruimtes plaatsvinden, wat standaard is voor een moderne producent. Voor de gisting en lagering zal men gebruik maken van zowel stalen tanks als houten vaten. In houten vaten zal de rode wijn nog verder kunnen rijpen.”

Bedankt voor de informatie en ik wens jullie veel succes!

Arie Benda, APERITIEF©

Wijngaard op Curacao - Curacao Winery 6 Wijngaard op Curacao - Curacao Winery 7

 

 

 

 

 

1 Reactie
  1. Wij gaan in maart naar Curacao , is het mogelijk een bezoek te brengen aan het wijn huis? Zo ja , wat is het adres?!
    Vr.grt. C.M Sonneveld

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.