Een goede wijn is altijd oud… (1)

Het ouder worden van wijn en het langdurig bewaren van wijn....Met wijn omgaan: De leeftijd

Horatius, de dichter uit de Romeinse tijd, die zelf graag wijn dronk (maar dan met mate), én zestien versen over wijn schreef, was al van mening dat goede wijn altijd oud is, voorop gesteld dat de gegiste most voldoende substantie bezat om het jarenlange bewaren in stenen amfora’s te doorstaan.

Eenvoudige wijn diende echter van de laatste oogst te zijn gemaakt. Tot op heden is hierin weinig veranderd. Ook tweeduizend jaar later oefent oude wijn nog steeds een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op kenners. Jaar na jaar worden op veilingen nieuwe recordbedragen neergeteld voor antiquarische wijnen. Of deze bedragen altijd in verhouding staan tot de kwaliteit, kan evenwel ernstig worden betwijfeld. Aan de ene kant is het aantal wijnen dat tientallen jaren lang bewaard kan worden veel geringer dan aangenomen, anderzijds is het rijpingsproces van een wijn uitermate gevoelig voor verstoringen van allerlei aard.

De bewaartijd van wijn

Bij het opslaan van wijnen dient onderscheid te worden gemaakt tussen de tijdspanne die een wijn meegaat voordat hij ‘sterft’ en de tijd die hij nodig heeft om zijn hoogtepunt te bereiken. Hoewel wetenschappers van allerlei vakgebieden zich steeds opnieuw met wijn hebben beziggehouden en vanuit hun perspectief hebben onderzocht, is het vermogen van wijnen om ouder te worden geen technische en gestandaardiseerde grootheid, maar slechts bij benadering te voorspellen.

De laatste tijd zijn voorspellingen over de houdbaarheid zelfs nog moeilijker geworden, aangezien de vooruitgang in de moderne wijnbouw ertoe heeft geleid dat de mogelijkheden tot fysische en chemische manipulatie enorm zijn toegenomen. Voor wijnen die tegenwoordig al in hun basisstructuur zijn veranderd ontbreken met betrekking tot het vermogen om te rijpen alle empirische gegevens.

De aanschaf van grote voorraden dure wijn, mogelijkerwijze en primeur, dus lang voordat de wijn wordt geleverd en kan worden geproefd, moet dan ook altijd afgeraden worden wanneer men niet beschikt over betrouwbare informatie over de ontwikkeling van de wijn in kwestie. Zelfs beroemde namen en de cultstatus van sommige wijnen bieden geen garantie meer voor een lange levensduur.

scheepswrak
Oude flessen afkomstig van het scheepswrak ’t Vliegent Hert, dat in 1735 zonk. Deze flessen werden in 2013 geveild en bracht zo’n 10.000 per set van twee flessen wijn op.

Morgen lees je hier op Wijnbloggers.nl het tweede deel van dit artikel waar in zal worden gegaan op het langdurig bewaren van rode, witte en zoete wijn.

Bron: Wijn
Auteur: André Dominé, Eckhard Supp, Dunja Ulbricht
Uitgever: H.F. Ullmann (ISBN 978-3-8331-4617-6)
Arie Benda,  APERITIEF©

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.