Een bezoekje aan het Betuws Wijndomein

Betuws WijndomeinHet afgelopen weekend stelden veel wijngaarden hun poorten open zodat wijnliefhebbers een kijkje op de wijngaard konden nemen en natuurlijk een slokje konden proeven van de op de wijngaard gemaakte wijn…

Vandaag gaan wij richting het Betuws Wijndomein. Schandalig eigenlijk dat ik daar nog nooit eerder geweest ben, want vanaf mijn woonplaats Tiel is Erichem echt niet ver. We twijfelen nog even of we met de fiets gaan. Het ontzettende mooie weer nodigt daar zeker toe uit, maar de totale afstand van 18 kilometer is toch net even te ver voor onze jongste dochter van vijf. Plus dat we waarschijnlijk met de nodige flesjes weer naar huis zullen gaan, is het handiger om (lui) in de auto te stappen.

Heerlijk rustig en genietend van de omgeving rijden we richting Erichem. Wat is de Betuwe rond deze tijd toch ook weer mooi. De bomen hangen vol met appels en peren en alles is schitterend groen. We kijken onze ogen uit als we bij het Betuws Wijndomein aankomen: Wat een drukte! Het wemelt er van de auto’s en de fietsen. Dit hadden we niet helemaal verwacht.

Even later begrijpen we de drukte: Er is van alles georganiseerd. In de wijngaard staat een koor te zingen; het kleine café aan de haven schalt over de wijngaard gevolgd door meer van dat soort liederen. En ondanks dat ik er niet van houd, klinkt het gezellig en leuk. In de wijngaard staan ook allerlei kraampjes met kunst. Mooi om te zien hoeveel talent sommige mensen hebben en dat talent omzetten in supermooie beelden, schilderijen en andere creatieve uitingen. Kraampjes met honing, vlees aan het spit, Italiaanse wijn en kaas, waar ik me natuurlijk laat verleiden tot het kopen van een heerlijk stukje oude kaas van de Pieters Hoeve. Deze Pieters Hoeve Jumbo is een kaas van 70 kilo. Door de grootte en de zwaarte moet de kaas langer rijpen, maar blijft hierdoor ook smeuïger. Echt lekker!

Wijnproeven Betuws Wijndomein

Naast de kunst, het koor en de eterijen is er natuurlijk ook de mogelijkheid om de wijnen van het Betuws Wijndomein te proeven. 6 verschillende wijnen kunnen er geproefd worden:

 • De Lingewit Johanniter
  Deze Lingewit Johanniter werd dit jaar in Berlijn beloond met Gouden Medaille Berliner Wein Trophy. In deze droge witte wijn ruik én proef je rijp geel fruit met een vleugje citroen. De wijn is heerlijk zacht.
 • LingeWit Cuvée ‘11
  Een bloemige, fruitige frisse wijn met een mooie ronde, volle smaak en een heerlijke afdronk. Ook deze wijn werd dit jaar in Berlijn met zilver beloond.
 • LingeWit Sauvi
  Deze hebben wij niet geproefd (we waren niet de enige die wilden proeven, dus het was behoorlijk druk bij de wijntafel). Deze wijn wordt omschreven als: Droge wijn, intense geur van citrus en kruisbessen. In de smaak sappig met fijne zuren, gevolgd door een elegante zuivere afdronk.
 • LingeWit Cuvee 2
  Ook deze hebben we aan onze neus voorbij laten gaan. Deze wijn wordt omschreven als: Half droge wijn, rijpe geur van honing en rozijnen. Zacht, mild en vol in smaak.

De Rode wijnen die geproefd konden worden, waren:

 • LingeRood Pino
  De wijn ruikt heerlijk naar kersen en rood fruit. De wijn is vrij licht en sappig. Lekker, maar wij vinden hem iets te licht.
 • LingeRood Regent Speciale 2009
  Bij de eerste slok kijken we elkaar lachend aan: Ja… dit is heerlijk! Hier houden wij van. Deze wijn is een droge, krachtige wijn met veel body en zachte tannines. Je proeft rood (bos)fruit en licht hout. Heerlijk zo voor de koude winteravonden J.

Voldaan gaan we later weer naar huis. Heerlijke wijn geproefd, lekkere kaas gekocht en natuurlijk een doosje gevuld met Lingewit Johanniter en de LingeRood Regent Speciale 2009. Toch maar goed dat we met de auto zijn gekomen. 😉

Betuws Wijndomein foto’s

3 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.