Duurzame wijn bij wijnbloggers.nl

duurzame wijnBij wijnbloggers houden we vanzelfsprekend van duurzame wijn. Maar wat bedoelen waar daar dan eigenlijk mee? Helaas is duurzaamheid één van de meest misbruikte woorden in de hedendaagse maatschappij om allerlei producten en diensten te verkopen, dus we verduidelijken ons graag.

De duurzame wijn waar wij het over hebben heeft twee kanten: enerzijds willen we graag dat de wijnboer voldoende betaald krijgt voor zijn lekkere wijn, anderzijds willen we niet dat de consument teveel betaalt voor lekkere wijn. Ofwel, de wijnboer moet een goed bestaan hebben en voldoende kunnen investeren in zijn wijngaard en vinificatie-proces. En we zijn van mening dat (ruim) onder de 20 euro uitstekende wijnen te krijgen zijn, dus de consument hoeft niet krom te liggen om toch te kunnen genieten van het goddelijke vocht. Dat noemen wij duurzaamheid.

Duurzame wijn bij wijnbloggers

We verwijzen graag naar Winelife magazine waar in het februari/maart 2012 nummer een duidelijke berekening is gegeven van de prijsopbouw vanaf de wijngaard tot aan het schap in de supermarkt of speciaalzaak. De conclusie is dat indien de verkoopprijs van een wijn onder de 7 euro ligt, de wijnboer waarschijnlijk minder dan 2 euro per fles verdient. En dus niet voldoende geld ontvangt om kwalitatief goede wijn te maken en te investeren in behoud of verdere verbetering daarvan. Natuurlijk zijn de kosten van het wijnmaken soms verschillend (denk aan jonge witte wijn of rosé ten opzichte van een rijpe houtgelagerde rode wijn) of liggen de winstmarges wat anders, maar het punt is duidelijk. Te goedkope wijn is niet goed voor de wijnboer.

Daarom hebben wij ervoor gekozen om in onze Rode Wijn Top 20, Witte Wijn Top 10 en Rosé Top 10 slechts wijnen op te nemen boven de 7 euro, enkele uitzonderingen daargelaten. En natuurlijk wijnen onder de 20 euro, zonder uitzondering.

Biologisch verantwoorde wijn?

Inmiddels zijn vele wijnboeren doordrongen van de noodzaak duurzaam om te gaan met hun wijngaard en ook tijdens de vinificatie zoveel mogelijk schadelijke stoffen te vermijden. Aanstaande donderdag zullen we onze biologisch verantwoorde lijst publiceren van heerlijke wijnen. Ook wat dat betreft dus duurzame wijn bij wijnbloggers!

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.