Ook de Fransen veilen dure wijn uit overheidskelders

elysee veilt wijnHet Elysée, het Franse presidentieel paleis, laat eind mei 2013 12.000 flessen wijn uit zijn wijnkelder veilen. Het zijn allemaal duurdere flessen wijn uit de presidentiële kelders van het Elysée en deze duurdere flessen moeten, vanwege bezuinigingen, plaatsmaken voor goedkopere soorten.

Veiling presidentiële wijnen

De veiling zal naar verwachting op dinsdag 28 mei, woensdag 29 mei 2013, donderdag 30 mei of vrijdag 31 mei 2013 plaatsvinden en de flessen wijn zullen door Veilinghuis Kapandji Morhange onder de hamer gebracht worden in het Hôtel Drouot, dat zich in het negende arrondissement van de Franse hoofdstad bevindt. Onder de te veilen wijnen bevindt zich onder andere een fles Pètrus, maar ook andere wijnen die iets vriendelijker voor de portemonnee zijn.

Wijn Pomerol Petrùs 1990Pomerol Pétrus 1990

Naar verwachting zal een fles Pomerol Pétrus 1990 het meest opbrengen. De schatting ligt op 2200 euro. Pétrus wordt gezien als de beste wijn uit de PomerolLibourneBordeaux. Pétrus is geen grand cru of premier cru, want Pomerol heeft (in tegenstelling tot de nabijgelegen gebieden) geen officiële classificatie. De Pétrus is een sterke wijn, geurig en subtiel, met een kenmerkende geur van truffel.

Hoewel de bekendheid en faam van Pétrus doet vermoeden dat er een groot domein achter zit, is Chateau Petrùs niet zo heel erg groot en beschikt het over een wijngaard van slechts 11,5 hectare. De wijngaard is voornamelijk met het druivensoort merlot en cabernet franc aangeplant, waarvan de merlot druiven op zo’n 11 hectare staan en de cabernet franc op de resterende o,5 hectare. Hierdoor is de jaarlijkse productie dan ook niet hoog en komt die gemiddeld uit op 350 hectoliter. Aan de kwaliteit van de wijn worden hoge eisen gesteld.

De combinatie van hoge kwaliteitseisen en een zeer kleine productie leidt er toe dat de prijs van deze wijn hoog is. Vaak wordt de Pétrus dan ook gekocht als verzamelobject en wordt dan ook niet gedronken. Op het moment dat er een fles Petrùs tijdens een veiling onder de hamer komt, gebeurt het dan ook vaak dat er exorbitante bedragen voor worden neergelegd.

Bron: ANP

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.