1800 euro per glas wijn – Recordopbrengst op veiling

Dure wijn: Château Cheval Blanc 1947 - allerduurste wijnen ter wereld -Een Franse verzamelaar heeft tijdens een veiling 12 flessen Cheval Blanc uit 1947 gekocht voor een bedrag van € 131.000,00. Eén van de hoogste bedragen die ooit in een Frans veilinghuis is neergelegd voor wijn. Per fles komt de wijn dus neer op zo’n € 11.000,00 en als je ervan uitgaat dat uit een fles zo’n 6 glazen wijn gaan, komt de prijs per glas wijn uit op € 1833,00 per glas. Leuk prijsje…

Duur wijntje

Natuurlijk gaat het hier niet zo maar om een normaal wijntje, maar om de mythische Cheval Blanc uit 1947. 1947 wordt gezien als de oogst van de eeuw voor Château Cheval Blanc en flessen wijn uit dit jaar zijn dan ook moeilijk te vinden. Al eerder, in 2010, werd deze wijn voor een wereldrecordbedrag verkocht. In 2010 ging bij Christie’s in Genève een fles Cheval Blanc uit 1947 van zes liter onder de hamer en werd daar voor 304,375 dollar verkocht.

De Cheval Blanc 1947 is een wijn die door vele kenners geroemd wordt. Jancis Robinson, wijncrititcus, beaschrijft deze wijn als  “last chosen wine on earth”. En van Robert Parker kreeg de wijn alle 100 punten (een perfecte score dus), die Parker toekent via zijn puntensysteem voor wijn.

De Cheval Blanc 1947, die verkocht werd op de veiling, was verpakt in de originele houten kist (door de tijd heen wel wat verkleurd). In 1990 zijn de flessen wijn op het Château voorzien van nieuwe kurken om de wijn te beschermen tegen oxidatie.

Waarom is de Cheval Blanc 1947 mythisch?

Het oogstjaar 1947 wordt gekenmerkt door bijna perfecte weersomstandigheden. Weinig regen en de maanden april tot en met oktober waren uitzonderlijk warm. Ook tijdens de oogst in oktober was het nog uitzonderlijk warm, meer dan 35 graden, waardoor de druiven warm waren en warm de vaten in gingen. Hoewel dit vaak juist niet goed is, en leidt tot allerlei problemen (overactieve gisting van de druiven), viel het juist voor Château Cheval Blanc goed uit. Waarschijnlijk heeft dat alles te maken met het feit dat de druiven op Château Cheval Blanc in betonnen gistingsvaten werden gedaan, waardoor de afkoeling van de druiven goed verliep.  Het oogstjaar 1945 was ook warm geweest en daar hadden ze veel van geleerd. De druiven (1947) waren goed, vol van smaak en het most bevatte al een alcoholpercentage van 14 procent, terwijl het in die tijd zeer zeldzaam was een wijn te maken van meer dan 13 procent.

Hoe dan ook, wat de reden ook geweest is, Château Cheval Blanc wist in het jaar 1947 een wijn die te maken, die door kenners als mythisch, als één van de grootste Bordeaux te allen tijde wordt omschreven.

Chateau Cheval BlancChâteau Cheval Blanc

Château Cheval Blanc is door de jaren heen gegroeid tot een oppervlakte van 41 hectare. 37 hectare wordt gebruikt als wijngaard. De wijngaard is grotendeels aangeplant met de druif Cabernet Franc (57%) en de druif Merlot (40%). Daarnaast zijn er ook nog een aantal kleine percelen aangeplant met Malbec en Cabernet Sauvignon. De wijnen van Château Cheval Blanc bestaan, in tegenstelling tot vele andere wijnen uit de Bordeaux, grotendeels uit de Cabernet Franc, aangevuld met de merlot-druif. Jaarlijks produceert het Château zo’n 6.000 kisten van hun Grand Vin en 2.500 kisten van hun tweede wijn, Le Petit Cheval. De wijnen van Château Cheval Blanc zijn echte bewaarwijnen en komen na een jaar of 10 bewaren veel beter tot hun recht.

De geschiedenis van Château Cheval Blanc in vogelvlucht

De geschiedenis van Château Cheval Blanc gaat terug naar het jaar 1832, wanneer de heer M. Laussac-Fourcaud 15 hectare land koopt van Château Figeac. Het gekochte land strekt zich uit van de grenzen van Château Figeac tot aan Château Pétrus, net over de grens van Pomerol en dit gebied werd Château Cheval Blanc. Het chateau blijft jaremlang familiebezit tot het  in 1998 verkocht wordt aan Bernard Arnault (lid van de LVMH-groep) en aan Albert Frére, een Belgische zakenman en tevens de rijkste man van België. De leiding van het chateau komt in handen van Pierre Lurton, die ook leiding heeft over Château d’Yquem.

Meer weten over de allerduurste wijnen ter wereld? Lees dan ook eens:

De nummers 15, 14 en 13 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld
De nummers 12, 11 en 10 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld
De nummers 9, 8 en 7 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld
De nummers 6, 5 en 4 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld
De nummers 3, 2 en 1 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.