Door de beurs Riesling & Co zijn wij van Wijnbloggers aan de Duitse wijnen geslagen en willen we graag onze bevindingen met jullie delen. De wondere Duitse wijnwereld is zeer interessant en zeker het verdiepen waard. Vandaag deel 2 van Duitse wijnen.
Korte Geschiedenis Duitse Wijnen
Het waren natuurlijk weer de Romeinen die de Duitse wijnen enigszins op de kaart hebben gezet. Zonder de Romeinen zou er in Nederland en Duitsland waarschijnlijk alleen bier worden gedronken en was wijn iets voor de warmere landen gebleven. Water was in die tijd ook een optie, maar dat was wel vol risico’s op ziektes zoals diarree, dysenterie, difterie, cholera, geelzucht ( hepatitis). Gelukkig namen de Romeinen niet alleen wijn mee, maar ook toiletten en riolering. Of moet ik zeggen…. beschaving?
Na de Romeinen werd de wijnbouw overgenomen door de kerken. In Duitsland is de kerk dan ook nog steeds nauw verbonden met de wijnbouw. Zo zijn er Druivenmadonna’s (Pfalz) en De Onze-Lieve-Vrouwekerk (Duits: Liebfrauenkirche) en haar bekende Liebfrauenmilk. De Duitse monniken hervonden de Duitse wijn en brachten de wijn tot een grotere hoogte dan de Romeinen waarschijnlijk ooit hadden kunnen doen. Naast bidden en preken was er dus voldoende tijd voor wijnbouw. In 1136 stichtte (Sainte) Bernard de Clairveux de Cisterciënzerabdij (de witte monniken) en Klooster Ebernach. Deze monniken richtten zich vooral op kwaliteitswijn.
In de Middeleeuwen had Duitsland enorme wijngaarden en produceerde de kerk veel wijn. Er was wijn nodig voor de dagelijkse missen, medicinaal gebruik of gewoon om te consumeren. Het was dan ook logisch dat men de wijn begon te exporteren naar omliggende landen. Eerst naar Nederland, Engeland en Scandinavië en later ook naar heel Europa. Vooral onder Karel de Grote, groot wijnliefhebber (rond de 9e eeuw) floreert de Duitse wijnexpansie enorm.
Duitsland een mooi Wijnland
Wie wel eens in Duitsland is geweest en in de wijngebieden, kan niet anders concluderen dan dat het daar prachtig is. Veelal mooi glooiend of gelegen op de hellingen van de verschillende rivieren. Echt de moeite waard om eens te bezoeken. Duitsland ligt behoorlijk noordelijk en veelal is het lastig om wijn te verbouwen in koelere, minder zonnige gebieden. Echter, in het geval van Duitsland zijn er de Alpen, de Eifel en het Sauerland. Deze gebergten vormen een perfecte natuurlijke bescherming tegen de onder andere koude winden en is er een interessant en gevarieerd microklimaat op vele plekken ontstaan. Ook door de steile hellingen is het mogelijk om voldoende suikers te vergaren om zo een lekkere wijn te kunnen maken. Immers, geen suiker, geen alcohol en dus ook geen wijn. In de meeste gevallen liggen de wijnbouwgebieden dan ook langs de Rijn, de Moezel, de Elbe etc. Mede door de bodems tref je in Duitsland ook verschillende soorten en smakende wijnen aan. Sommige wijngaarden staan op leisteen of op löss, zandsteen, schelpzand of vulkanische grond. Samen met de verschillende microklimaten is het interessant om wijn te produceren en is het aanbod van Duitse wijnen gevarieerd.
Wijninnovatie van Duitse Wijnen
Als er geen innovatie was geweest in de wijn dan dronken we nu een vrij slappe, zoetige wijn. Gelukkig waren het de Fransen en de Engelsen die voor de nodige innovaties zorgden en de Hollanders die zorgden voor de verspreiding van wijn (oa Amsterdamse Stapelmarkt). Duitsland is lange tijd een van de meest producerende wijnlanden geweest. Wellicht ook wel de meest innovatieve. Zo ontdekte men dat door het toevoegen van sulfiet aan wijn dat je de wijn langer kon bewaren, maar ook ontdekte men dat als je wijn in grote vaten bewaarde (dit zorgde voor een langzame rijping), er een betere wijn ontstond. Verder ontdekte men dat een late oogst in combinatie met edele rotting (botrytis) fantastische zoete wijnen kan opleveren én dat door de druiven in de winter op het land te laten staan, je, door ze bevroren te plukken, makkelijk het suiker (suiker bevriest niet) en water uit de druif kunt scheiden, waardoor je een heerlijke zoete wijn kunt maken.
Volgende week gaan we verder met Duitse Wijnen Deel 3 met aandacht voor de wijngebieden en de druiven!
Lees ook: Duitse Wijnen deel 1