Groei verkoop Duitse wijn in Nederland

Duitse wijn

Nederlanders hebben vorig jaar meer Duitse wijnen gekocht en dat terwijl de wereldwijde verkoop van Duitse wijn juist daalde. Dit meldt het Slijtersvakblad.

Duitse wijncijfers 2012

Wederom daalde de uitvoer van Duitse wijn in 2012. In 2011 daalde de uitvoer van Duitse wijn al met bijna 12 procent ten opzichte van 2010. In 2012 is deze daling in volume 15 procent (ten opzichte van 2011). Ook de totale exportwaarde daalde in 2012 en was 7,8 procent minder dan het jaar ervoor. Dat het volume harder is gedaald dan de exportwaarde heeft volgens het Productschap Wijn te maken met het feit dat de belangstelling voor kwaliteitswijnen, die vaak duurder zijn, toeneemt en de vraag naar de goedkope Duitse massawijnen afneemt.

Nederlanders kopen meer Duitse wijn

Ondanks dat de wereldwijde verkoop van Duitse wijn daalde, nam de verkoop van Duitse wijn in Nederland juist toe. De verkoop van Duitse wijn in Nederland liet juist een forse groei zien. Zo steeg het volume in 2012 met 7,5 procent en de waarde steeg zelfs met 10 procent. Dus ook Nederlanders kiezen voor meer Duitse kwaliteitswijnen en niet alleen voor de goedkopere Duitse wijnen.

Door deze forse groei is Nederland momenteel de tweede markt voor Duitse wijnen. De Verenigde Staten is de eerste markt.

Wijnland Duitsland

Duitsland is één van de meest noordelijk gelegen wijnbouwlanden. De wijngaarden bevinden zich in het zuidelijk deel van het land, vaak aangelegd op steile berghellingen langs de rivieren. De wijnbouw in Duitsland is naar grootte de vierde van wijnproducerende landen in Europa.

De totale oppervlakte wijngaarden is 104.023 hectare (in 2002), ongeveer 2% van de Europese wijngaarden, en produceert zo’n 10% van wat in Frankrijk wordt gemaakt. De jaarproductie is ruim 10 miljoen hectoliter wijn. Daarmee ligt het gemiddelde rendement zeer hoog. Ongeveer 100 hectoliter per hectare. Twee derde van de wijn is wit, één derde rood en worden er rosé wijnen gemaakt. Duitse rosé variaties zijn: Rotling, Schillerwein en Weissherbst. Van de jaarproductie wordt gemiddeld 20% geëxporteerd.

Bron: Slijtersvakblad, Duitsewijn.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.