Vespolina
Wijn van de Italiaanse Vespolina druif is donkerrood, kruidig en stevig met pittige tannine. Als je de kans hebt om een wijn van enkel Vespolina te drinken althans, want meestal wordt hij gemengd met andere druiven. Bijvoorbeeld met Nebbiolo.
De Vespolina is een typisch Noord-Italiaanse druif. Hij groeit voornamelijk in Gattinara en Ghemme, in het Noorden van Piemonte. Een enkele keer kom je hem onder de schuilnaam Ughetta tegen in Lombardije. De zoete druif heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op wespen (in het Italiaans: vespa) en dan hoeven we niet meer uit te leggen waar hij zijn naam aan te danken heeft.
De Vespolina is de laatste decennia steeds minder aangeplant. Veel wijnboeren vervangen hem liever door de populairdere Barbera.
De geur van vespolina is bijzonder verfijnd en doet denken aan camille en jasmijn. Door zijn milde tannines haalt hij de scherpe randjes van de nebbiolo wijnen af.