Tempranillo

Tempranillo

Nationale druif van Spanje en daar bekend onder diverse namen, zoals cencibel, tinto del pais of ull de llebre. Aangeplant in streken als Rioja, Ribera del Duero, Valdepeñas, Navarra, Costers del Segre en langs de Middellandse Zeekust. Tempranillo dankt z’n naam aan het gegeven dat hij vroeg rijpt. Immers, temprano is Spaans voor ‘vroeg’.
De druif produceert wijnen met veel kleur en structuur die goed op hout kunnen rijpen. Zijn zuurgraad is relatief laag, wat de toegankelijkheid ten goede komt. Tempranillo wordt zowel ongemengd als geassembleerd op de markt gebracht.
Ook in Portugal is tempranillo te vinden en daarmee een van de weinige Spaanse rassen in dat land. De Portugezen noemen hem overigens tinta roriz of aragonez. Buiten het Iberisch schiereiland is de druif alleen nog in Argentinië te vinden, waar de naam ook wel als tempranilla geschreven wordt.

De Timorasso is een onbekende druif die alleen in Piemonte voorkomt, en dan vooral in de Colli Tortonesi. De Timorasso was bijna verdwenen en verdrongen door de Cortese druif, die makkelijker te telen is en hogere opbrengsten geeft. Maar de Timorasso heeft altijd een paar fanatieke fans behouden in de streek, die na jarenlange strijd ter promotie van deze druif hebben gezorgd dat hij langzaam weer herontdekt is / wordt.
De revival van de Timorasso is het gevolg van de toegenomen interesse in eigenheid wijnen, als tegenbeweging tegen de steeds grotere hoeveelheid “eenheidsworst” van chardonnay en sauvignon die de markten overspoelen. Omdat de Timorasso zeer interessante, karakteristieke wijnen oplevert en kwaliteit steeds vaker belangrijker wordt dan kwantiteit, kon deze langzaam aan een comeback werken.
De Timorasso heeft een medium tot volle body, en een kenmerkende aromatische smaak met wit fruit en duidelijke mineraliteit. Soms ook tonen van toast en zelfs lichte rokerigheid, waardoor nog wel eens wordt gedacht dat de wijn op hout gelagerd heeft. Deze smaken komen echter van de druif zelf, de wijn wordt vrijwel altijd op inox opgevoed. Dat is te zien aan de toevoeging “Derthona” (oude naam voor Tortona) op het etiket; dit geeft aan dat de wijn alleen in rvs tanks is opgevoed.
Wijnen van de Timorasso zijn vol en krachtig en doen het erg goed bij diverse gerechten, van stevige visgerechten tot witvlees. Daar zijn kracht en karakter is het een steeds meer gewaardeerde wijn in de gastronomie, en ook in Nederland zie je de wijn langzaam maar zeker meer op de wijnkaarten van restaurants verschijnen.