Glera – Prosecco

Glera – Prosecco

Glera is een Italiaanse druivensoort waar prosecco van wordt gemaakt. Lange tijd werd de naam Glera echter niet gebruikt, omdat de druif simpelweg ‘prosecco-druif’ werd genoemd.
Het gebruik van de naam Glera voor de ‘prosecco-druif’ is echter weer belangrijk geworden bij de toekenning van de DOCG-status aan prosecco uit de Conegliano Valdobbiadene regio en de erkenning van de DOC-status aan prosecco uit vijf provincies in Veneto en vier provincies in Friuli. Deze toekenning heeft plaatsgevonden in 2009.

De precieze oorsprong van dit druivenras is enigszins een mysterie, maar sommigen beweren dat het in feite al bekend was als de ‘pucino’ in de tijd van het Romeinse Rijk. Keizerin Livia Drusillia II (de vrouw van keizer Augustus) was vooral dol op de wijn van deze druif. Zeker is dat al gedurende ten minste twee eeuwen de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene een ideale omgeving zijn voor de teelt van Prosecco. De officiële naam van de druif, die in de volksmond ‘Prosecco-druif’ wordt genoemd, is Glera. Het gebruik van de naam Glera is weer gebruikelijk geworden vanaf 2009, toen de DOCG-status aan prosecco is toegekend en prosecco een herkomstbenaming is geworden. Deze herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers uit de oorspronkelijke regio die de naam ‘prosecco’ op steeds meer flessen bubbelwijn op zagen duiken. Dit waren wijnen die niets te maken hadden met wat prosecco in essentie is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van Glera.