Freisa d’Asti
De Freisa is een antieke druif die al wordt genoemd in historische teksten uit de 7 e eeuw. De druif komt voor in Noord Italië, meer specifiek in Piemonte, en gedijt uitstekend op een bodem van klei en mergel. Het soort geeft wat kleine druiven en een goede opbrengst. Van de Freisa druif worden zowel droge als zoete rode wijnen geproduceerd. In de geur komen aardbeien, bessen, frambozen en rozen naar voren, terwijl in de smaak flinke zuren, zoet en een bittertje zit.
Wijn gemaakt van de Freisa druif past goed bij antipasti gerechten met vleeswaren (ham, worst), of bij lasagne en pastagerechten met kaas en bechamel. Het licht prikkelende en frisdroge karakter van de wijn vormen een bijzonder aangenaam contrast met het zacht romige van pasta en bechamel, of het iets vettige van een stuk Parmaham of worst. Je komt de Freisa d’Asti tegen in diverse vormen, als een stille droge of als een zoete bruisende wijn. De wijn kan het best vrij koel (14-16 ° C) gedronken worden.