Favorita

Favorita

De Favorita is een minder bekende druif die voornamelijk in Piëmonte aangeplant is, en dan vooral in de Roero. Daarnaast komt hij plaatselijk ook in de Langhe en Monferrato voor, vaak onder de lokale naam Furmentin. Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van Vermentino, zijn naam in Ligurië en andere wijngebieden waar de druif op beperkte schaal verbouwd wordt (bv Sardinië). Daarnaast wordt hij ook geteeld als tafeldruif, vanwege zijn kenmerkende grote druiven.
De Favorita is een laat rijpende met goede opbrengsten, die wijnen levert met goede zuren en een vrij stuivende geur die wel wat aan Sauvignon Blanc doet denken. In de geur wit fruit zoals peer, en in de smaak een goede mineraliteit die soms wat ziltig is. De wijn zou een redelijke bewaarpotentie hebben beter dan de Arneis, maar wordt traditioneel ook jong gedronken. Hij wordt in de regel ook niet op hout opgevoed.

Dankzij zijn mooie zuren is Favorita een heerlijke frisse zomerwijn, die bij warm weer als aperitief eventueel ook koelkast-koud gedronken kan worden. Maar dank zij zijn subtiele mineraliteit is het ook een prima begeleider van vis en zeevruchten. In Piëmonte is het ook de klassieke begeleider van gerechten met ei.