Cinsault

Cinsault

Cinsault is een mediterraan ras dat vrij lichte, zachte en aromatische wijnen geeft. De wijnen zorgen voor fruit en soepelheid in de assemblages. Door deze eigenschappen leent de cinsaut zich ook voor verwerking tot rosé.
Hij staat op vrij grote schaal aangeplant in het hele zuiden van Frankrijk, in de Languedoc, Zuid Rhône en Provence. Cinsault speelt ook een belangrijke rol in Zuid-Afrika.

Door de opbrengsten van cinsault binnen de perken te houden, maken wijnbouwers schitterende wijnen die rijk, vol en weelderig zijn. Wijnen op basis van cinsault zijn het meest verleidelijk in hun jeugd, levendig en vol van smaak. Wanneer cinsault met grenache vermengd wordt, wordt de kracht van de alcohol van cinsault getemperd. Wanneer het met carignan vermengd wordt, wordt zijn bitterheid afgezwakt.

De druif komt vooral in gebieden met een warm klimaat voor. Was de bakermat van de druif Languedoc-Roussillon en de Rhône , tegenwoordig vindt men de druif overal in wereld waar wijnbouw mogelijk is. Gebieden waar hij op grote schaal wordt verbouwd zijn; Spanje, Californië, Zuid-Afrika, Marokko, Italië, Australië en zelfs in Libanon.

Cinsault charmeert door zijn zachte en fruitige aroma’s. De belangrijkste impressies zijn perzik, framboos, rode bes, granaatappel, aardbei en nectarine.