Cabernet Franc

Cabernet Franc

De Cabernet Franc is één van de ouders van de Cabernet Sauvignon druif en hij is waarschijnlijk afkomstig uit de Bordeaux. Hoewel er ook DNA sporen in de Cabernet Franc zitten die wijzen op een herkomst uit het Spaanse Baskenland. De druif Cabernet Franc is het kleine broertje van de cabernet sauvignon en belangrijste druif voor het maken van rode Loirewijnen. Hij kan in stijl variëren van lichte, fruitige zomerwijn tot zeer geconcentreerde ‘bewaarwijn’. Hij is gebaat bij goede rijpheid, want vooral in jaren met gebrekkige rijping zijn de wijnen snel herkenbaar aan een vegetaal accent, wat zuur, stroef en doet denken aan het eten van groene paprika. Cabenet franc druif wordt gebruikt voor het merendeel van de rode Loirewijnen, waaronder Anjou, Bourgueil, Chinon en Saumur-Champigny.

De deruif is vrij kleine druif met wat minder tannines en wat meer zuur dan de Cabernet Sauvignon. In de blend met de Cabernet Sauvignon en/of Merlot voegt de Cabernet Franc vooral fruitigheid en zachtere tannines toe.

Cabernet franc speelt in Bordeaux een kleine maar belangrijke rol als blend met Cabernet Sauvignon en vooral met Merlot op de rechteroever. Meestal is het percentage Cabernet Franc in blends niet hoger dan 10%. De beroemde uitzondering op de regel dat merlot een ondergeschikte rol speelt is de wijn van Château Cheval Blanc, die juist in meerderheid uit cabernet franc bestaat.