Bonarda

Bonarda

Het druivenras Bonarda komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Vroeger stond dit druivenras, dat in Frankrijk Douce Noire genoemd wordt, met name in de wijnstreek Savoie aangeplant. Tegenwoordig is slechts een handjevol wijngaarden in Frankrijk met dit authentieke druivenras beplant. Hoe anders is het in Argentinië. Hier is de Bonarda Argentina na Malbec het meest aangeplante druivenras. Met name in Mendoza worden er fraaie Bonarda wijnen gemaakt. Zoals deze Bonarda Argentina van Chakana Estate bijvoorbeeld.

De bonarda druif komt ook voor in het Italiaanse wijngebied Piemonte en heet daar ook wel bonarda piemontese. Er zijn twee klonen met de naam bonarda di gattinara en bonarda novares. Ook kom je de naam uva rara, croatina bonarda di gattinara en bonarda di cavaglia tegen. Maar zoals gezegd komt de bonarda het meest voor in Argentinië waar de bodemgesteldheid en het klimaat voor deze druif gunstiger zijn dan in Italië en Frankrijk. De wijn van de kleine druiven is geconcentreerd met vooral veel rood fruit en zachte tannines en een mooi uitgebalanceerde zuurgraad.

Het is een paarsrood gekleurde wijn die uitbundig geurt naar rijpe bramen, kersen, zwarte bessen en subtiel eikenhout. De volle, ronde en soepele smaak is heerlijk fruitig en eindigt met een lange, frisse finale. Dit is een ideale rode wijn voor alledag. Niet alleen lekker bij de maaltijd, maar ook perfect om zo te drinken.