Druiven en hun geuren in wijn

druiven en hun geurenWij van Wijnbloggers proeven al een aantal jaren, als liefhebbers, wijn. En het proeven van wijn is erg leuk, maar soms ook wel heel lastig. Er zijn niets voor niets duizenden boeken over geschreven! Maar toch kunnen we het allemaal… Je kunt allemaal zeggen of je iets lekker vindt of niet en ook kun je vaak smaken en geuren wel herleiden tot iets. Zo rook ik, in het begin, in bijna elke witte wijn die we proefden zure appel (en automatisch denk je dan toch gelijk aan een groen appel zoals een Granny Smith). Maar soms ruik je of proef je ook iets wat je niet gelijk kunt benoemen. Je herkent de geur, maar wat was het nu ook alweer. Handig is het dan ook om, wanneer je gaat proeven, een aromawiel erbij te hebben. Hierdoor heb je eerder je o-ja-natuurlijk-moment. (O, ja dit is framboos natuurlijk…) Vaker proeven, traint je vermogen tot het onderscheiden van smaken en geuren, maar het gebruiken van hulpmiddelen is, zeker in het begin, aan te raden.

Druiven en hun geuren

Druiven hebben elk hun specifieke geuren en smaken. Zo geurt en smaakt de Chardonnay-druif naar perzik, ananas, exotisch fruit, citrusvruchten, boter en toast, terwijl de Sauvignon Blanc weer meer aroma’s heeft van groene appels, gemaaid gras, asperges en kruisbessen. En als je naar de blauwe druiven kijkt, kun je bij de Cabernet Sauvignon aroma’s als zwarte bessen, cederhout, viooltjes, chocolade en tabak tegenkomen en bij de merlot-druif proef en ruik je meer pruimen, kersen en bessen.

Omdat het toch soms erg lastig is om de geuren van druiven te herkennen, hebben we aantal geuren en de druiven waar ze bij voor (kunnen) komen op een rijtje gezet als handig geheugensteuntje bij het proeven.

druiven en hun geuren - fruitFruitgeuren

Aardbei – De geur van aardbei komt veel voor bij de druivenrassen: Pinot Noir, Syrah (Shiraz), Gamay en Cabernet Franc.
Appel – De geur van appel vind je veel terug bij de volgende druivenrassen: Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Grüner Veltliner, Prosecco en Verdicchio.
Framboos – De geur van framboos ruik je vooral bij wijnen gemaakt van Pinot Noir, Cabernet Franc, Grenache en Zinfandel.
Kers – De geur van Kers komt veel voor in Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Nebbiolo en Zinfandel.
Meloen – Meloen komt vaak terug in wijnen gemaakt van Chenin Blanc, Gewürztraminer en Riesling.
Perzik –  De Perzikgeur komt vaak terug bij Chardonnay en Riesling.
Pruim – De geur van pruimen komt veel voor Merlot en Pinot Noir.
Zwarte Bessen – De geur van zwarte bessen komt veel voor bij Cabernet Sauvignon, Barbera, Gamay, Merlot, en Zinfandel.

druiven en hun geuren - bloemgeurenBloemengeuren (altijd lastig)

Jasmijn – Jasmijn komt veel voor bij de druivenrassen Gewürztraminer, Muscadet en Sancerre.
Lindebloesem – De geur van lindebloesem komt veel terug bij Chardonnay, Riesling, Chenin Blanc en Pinot Gris.
Roos – Rozegeur komt veel voor in Merlot, Nebbiolo, Pinot Noir, Gewürztraminer, en Riesling.
Seringen – De geur van Seringen komt veel voor Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon, Gewürztraminer en Syrah (Shiraz).
Viooltje – De geur van viooltjes ruik je vooral bij de druivenrassen Gamay, Pinot Noir, Merlot, Malbec, Mourvèdre, Petit Verdot, Riesling, Sangiovese en Viognier.

druiven en hun geuren - specerijenKruiden

Kaneel – De heerlijke geur van kaneel komt veel voor in Mourvèdre, Pinot Noir, Sangiovese, Zinfandel en Gewürztraminer.
Laurier – Lauriergeuren komen veel voor bij de druivenrassen Cabernet Franc, Cinsaut, Gamay, Merlot, Petit Verdot, Sangiovese, Syrah (Shiraz), Chenin Blanc, Pinot Gris (Pinot Grigio), Sauvignon Blanc en Sémillon.
Peper – Peperige aroma’s ruik je vooral bij de druivenrassen Pinot Noir, Syrah (shiraz), Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Nebbiolo.
Nootmuskaat – Nootmuskaat komt veel voor bij de druivenrassen Viognier en Muskateller.
Tijm – Tijm komt veel voor bij Sangiovese, Merlot, Syrah (Shiraz) en Mourvèdre.

druiven en hun geuren -2Geroosterde geuren

Chocolade – De geur van chocolade komt veel voor in Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Merlot, Pinot Noir, Carmenère, en Syrah (Shiraz).
Karamel – Karamel komt veel voor in Chardonnay, Cinsaut, Merlot, Gewürztraminer en Muscat
Leder – Deze dierlijke geur komt voor bij wijnen die vel tannines bevatten en lang rijpten en komt vaak voor bij de druivensoorten als Merlot, Mourvèdre, Syrah (Shiraz) en Cabernet Sauvignon.
Tabak – Een rokerige tabaksgeur komt veel voor bij de druivensoorten Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Cinsaut, Grenache, Merlot, Nebbiolo, Sangiovese, Tempranillo, en Viognier.

druiven en hun geuren 3Andere geuren

Cederhout – Cederhout komt veel voor in Cabernet Franc, Merlot, Nebbiolo, Pinot Noir, Syrah (Shiraz), en Zinfandel.
Den – Dennegeur komt veel voor in Chenin Blanc, Pinot Gris (Pinot Grigio), Retsina, Merlot, Garnacha en Riesling.
Hooi – De lekkere geur van hooi komt veel voor in Cabernet Franc, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Sémillon, en Viognier.
Honing – De zoetige geur van Honing komt veel voor in Chenin Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Prosecco, Sémillon, en Viognier.
Pepermunt – Pepermunt komt veel voor in Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Zinfandel.
Vanille – Vanillegeuren komen veel voor in Barbera, Cabernet Franc, Tempranillo, Chardonnay, Cinsaut, Gamay, Nebbiolo, Petit Verdot, Chenin Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris (Pinot Grigio), Sauvignon Blanc, Sémillon, Sangiovese en Viognier.

Natuurlijk zijn er nog veel meer geuren toe te delen aan druivenrassen en deze lijst is niet compleet, maar het is een begin. 😉

Wil je meer weten over het proeven van wijn, lees dan eens onze artikelen over het proeven van wijn!

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.