Van een lege fles tot de wijnfles in de schappen : infographic

Op weg naar de supermarkt bedenk je welke wijn je wilt gaan drinken bij het gerecht van die avond.
Een witte wijn? Een rode wijn? Als ik voor de witte wijn kies, wil ik dan droge of toch een zoete?

Eenmaal in de supermarkt zie je zoveel verschillende soorten wijnen, waardoor de keuze er niet echt makkelijker op wordt.
We vinden het allemaal maar zo vanzelfsprekend dat al deze wijnen in de schappen staan, maar ben je ook bekend met het hele proces van het bottelen van de wijn?

Bottelen van de wijn

Het bottelen van de wijn is het afvullen van de flessen.
Voordat er wijn in de flessen wordt gegoten, doorloopt de fles eerst nog wat andere stadia.

Het bottelen vindt plaats in een bottelarij. In totaal zijn er 11 stappen die horen bij het bottelen.

  1. Lege flessen komen op pallets aan bij de fabriek;
  2. De flessen worden op de loopbanden geplaatst;
  3. De eerste halte voor de fles is en volledige en grondige spoeling;
  4. Een ‘injectie’ van stikstof en argon zorgt ervoor dat het laatste beetje zuurstof, wat de wijn kan ‘verpesten’ uit de fles verdwijnt;
  5. Bij de vijfde halte wordt de wijn, vanuit de tanks, in de flessen gepompt;
  6. De automatische vuller zorgt ervoor dat er precies genoeg wijn in de fles zit: niet teveel en niet te weinig;
  7. Vervolgens wordt de fles gekurkt;
  8. Om de nek van de fles wordt een capsule geplaatst;
  9. Labels worden op de voor- en achterkant van de fles geplaatst;
  10. Het bottelen is bijna compleet, maar deze stap mag zeker niet vergeten worden. De flessen worden streng gecontroleerd op kwaliteit.
  11. De laatste stap spreekt voor zich. De flessen gaan van de loopband in de dozen en vervolgens worden deze naar de verkopers verzonden.

Wijn infographic

In de onderstaande wijn infographic zie je de 9 stappen van het bottelen van de wijn.
De volgende keer dat je dan in de supermarkt staat, kan je je buurman of buurvrouw duidelijk uitleggen hoe de wijn in de winkel is gekomen!

Wijn infographic

Bron: Visualloop

1 Reactie
  1. Hoi Carlijn. Goed artikel! Interessant om eens te lezen wat er met zo’n fles gebeurt voordat hij thuis in de koelkast staat.
    Je zegt dat je wijn meestal kiest op basis van etiket. Dat doen veel mensen, maar dat is niet de beste manier van kiezen! Wat nou, als je een vinoloog had, die je hielp bij de keuze en voor een redelijke prijs de beste wijnen kon aanbevelen? Precies dat, is wat De Wijncarrousel doet. Kijk eens op de site! http://www.dewijncarrousel.nl

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.