DOMAINE FAVORI, een unieke kans om kennis te maken met het proces van wijn maken!

De Wijngaard Domaine Favori ligt op een mooi Idyllische plek in Frankrijk en ongeveer 5 km van het dorpje Bras in de Provence verwijderd. Bras is een prachtig middeleeuws dorpje in de Var, binnen de driehoek Brignoles-St.Maximin la Ste Baume – Barjols. Een uurtje rijden dus van de Middellandse Zee, 1 uur van Marseille en 1,5 uur  van Nice. De wijngaard is eigendom  van Hannek en Hendrik van Ruller. Domaine Favori  en zijn wijngaarden zijn gelegen op glooiende hellingen van de omliggende heuvels en liggen (350) boven de zeespiegel en de wijnen hebben de kwalificatie A.O.C. In 1995 kochten Hannek en Hendrik de wijnboerderij in de Provence, met 5 hectare ( 50.000 m² ) wijngaarden, die werden uitbesteed aan een lokale boer. Meer gronden en wijngaarden werden aangekocht en geplant en momenteel omvat de domaine 40 ha. met Grenache, Cinsault (de belangrijkste druivensoorten voor de rosé uit de Provence) Syrah, Mourvèrdre, Cabernet Sauvignon, Carignan, Merlot en de witte druiven Rolle en Ugni Blanc. Mooie druiven waar je heerlijke wijn van kunt maken. Van deze wijngaarden liggen 20 ha rondom het huis en de cave en de rest ligt verspreid in alle windrichtingen.

BrasWijn maken:

In 1999 begonnen we met het maken van onze eigen wijn ( 2500 liter !) van de druiven die de boer liet hangen. We bouwden hiervoor een kleine cave. Toen het pachtcontract van 9 jaar was afgelopen was inmiddels de cave behoorlijk uitgebreid en konden we de grote hoeveelheid druiven die toen vrij kwam (de boer bracht de druiven naar de coöperatie) goed aan.Inmiddels is de capaciteit van de cave 4000 hl = 400.000 liter wijn, wat een behoorlijke hoeveelheid is.

Vrijwilligers gezocht!

We werken hoofdzakelijk met vrijwilligers die interesse hebben in het maken van wijn, en die voor 4 uur helpen per werkdag en gratis verblijven in een van de 6 woningen op ons terrein. Ze maken dan gebruik van tennisbaan, jeu de boules baan en zwembad.  Er is in elk huis Nederlandse tv en wifi internetverbinding. In topdrukte zijn er tussen de 10 en 14 vrijwilligers, allen Nederlanders die het verblijf als een werkvakantie zien. Het seizoen begint met de snoei half november. Dit duurt tot half april. De ranken zijn eerst voor gesnoeid met de machine, en moeten daarna met een elektrische handschaar afgesnoeid worden. Dit gebeurt onder deskundige begeleiding. In de winter wordt er gewerkt tussen 8:30 en 12:30 met een gezellige koffiepauze in de wijngaarden. Het zomerwerk begint half mei en duurt tot half juli. Dan moeten overtollige takjes met de hand worden weggehaald en de jonge wijngaarden moeten worden opgebonden. Ook moeten de draden op het juiste moment omhoog, zodat alle takken tussen de draden groeien. Omdat het al wat warmer wordt, beginnen ze hier wat vroeger.

VrijwillegrsDan komt de oogst, die begint met de Merlot omdat die het eerste rijp is, meestal in de eerste week van september. Dit is een soort generale repetitie want dan moeten we meestal een dag of 10 wachten voordat de Syrah en de Grenache rijp zijn. Daarna gaat het in volle vaart door tot ongeveer 10 oktober. De laatste jaren maken we allen rosé, omdat onze druiven zich daar uitstekend voor lenen.De druiven worden machinaal geoogst. Een tractor vervoert met de aanhanger de druiven naar de ontvangst. Bij de ontvangst staat een team mensen klaar om de druiven in een bak te laten storten, die vervolgens de druiven door de ontsteler laat gaan en via een grote pomp de pers in. Als de persen vol zijn ( een met 6000 kg en een met 15.000 kg druiven) gaan ze draaien. Een programma duurt zo’n 2,5 uur. Omdat er zo min mogelijk zuurstof bij de druiven mag komen is het zaak dat de pompen op het juiste moment aan gaan. We hebben dus mensen nodig die de nodige producten bijvoegen, de pompen bedienen en erop toezien dat alles perfect verloopt. Als alles voor die dag  binnen is kan de schoonmaakploeg komen om alles schoon te spoelen. We oogsten alleen s’ morgens om de druiven zo koud mogelijk binnen te halen.

Zodra het sap in de cuves zit begint het hele proces van wijn maken. Na 2 dagen wordt het heldere sap van de droesem gescheiden en voor gisting overgezet in een andere tank. De droesem wordt gefilterd en bij het te gisten sap gevoegd. We doen elke druivensoort in een aparte tank. Op een bepaald moment tijdens het gistingsproces moet er een product worden toegevoegd en als de gisting klaar is gaat de wijn over naar een andere tank.

Taken bij de oogst zijn dus:

  • –           Druifjes plukken om de rijpheid te bepalen
  • –           Tractor rijden
  • –           Pompen bedienen en producten toevoegen
  • –           Filteren van de droesem
  • –           Schoonmaken van de apparatuur bij de ontvangst
  • –           Schoonspuiten van de cave (cuves en vloeren)

Vele handen maken licht werk! Heb jij nu niet onwijs zin gekregen om ons te komen helpen? Schroom niet mail of bel ons. Tijdens de oogst kunnen we niet beloven dat er 4 uur per werkdag gewerkt wordt, maar het is wel erg leuk, gezellig en leerzaam. Het komt zoals het komt (c’est la vie). We oogsten als het weer het toelaat en als er druiven rijp zijn. Soms is het een paar dagen wachten, om vervolgens achter elkaar lekker bezig te zijn.

2008Op onze (verouderde website) zijn foto’s te zien: www.domainefavori.com. Voor meer inlichtingen over het werk op Favori kunt u ons altijd mailen! vanruller@domaineFAVORI.Com

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.