Domaine du Tariquet Chardonnay 2011 - chateauVandaag is het de beurt aan de Domaine du Tariquet Chardonnay 2011. De Domaine du Tariquet Chardonnay 2006 werd op de Mundus Vini 2007 met goud bekroond en in zijn klasse gekozen tot de beste witte wijn van Europa. Nu staat oogstjaar 2010 klaar om ontkurkt te worden. Hoe zou die zijn?

 

Domaine du Tariquet Chardonnay 2011

Goed wat staat er allemaal op de fles?

Wijnhuis: Domaine du Tariquet
Soort wijn: Witte wijn
Wijnjaar: 2011
Flesinhoud: 0,75 l
Druif: Chardonnay
Land: Frankrijk
Regio: Côtes de Gascogne

Domaine du Tariquet

In het Zuid-Westen van Frankrijk, in de Côtes de Gascogne  niet ver van Toulouse in Éauze, ligt het befaamde Domaine du Tariquet. Dit familiebedrijf werd in 1912 opgericht door Pierre en Hélène Grassa. Hun twee kinderen, Maïte en Yves zette het familiebedrijf voort, maar besloot om iets anders te doen en bottelden de Bas-Armagnac, die op het eigen landgoed verbouwd werd en deze te verkopen onder de familienaam. Zo kwam in 1982 de eerste Domaine du Tariquet wijn op de markt.

Yves Grassa is een echte revolutionair op het gebied van de wijnmakerij. Hij besluit namelijk het roer om te gooien en plant in de Gascogne zijn wijngaarden vol met Chardonnay, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc en gaat experimenteren met nog niet eerder vertoonde blends. Dit levert verrassende combinaties op en al snel worden zijn wijnen erkend door de internationale wijnwereld én in 1987 wordt Yves Grassa door de ‘Wine and Spirits Challenge’ in Londen uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.

Vandaag de dag staat de derde generatie Grasse, Armin en Rémy, de zonen van Yves aan het roer van het wijnhuis en zetten de traditie van vader voort. Alleen druiven afkomstig van de eigen wijngaarden worden gebruikt en het bottelen gebeurt op het domein zelf. De familie speelt in op de nieuwste ontwikkelingen en ze werken met de modernste technieken en apparatuur. Domaine du Tariquet is één van de voornaamste wijnproducenten van de Gascogne.

Domaine du Tariquet Chardonnay 2011 - flesWat proeven we?

De Tariquet Chardonnay bestaat uit 100% chardonnay druiven. Gemaakt in het traditionele Frankrijk, volgens moderne (nieuwe wijn-wereldse) methode. Deze wijn heeft een gedeeltelijke houtrijping (30%) gehad op Franse eikenhouten vaten.

In het glas kleurt een lichtgele kleur met ‘tranen’. In de neus aroma’s van bloesem en boter. In de mond vol, soepel, fris en rond. Ik proef rijpe peer, perzik en wat vanille. Een gemiddelde, sappige afdronk.

Conclusie m.b.t. de Domaine du Tariquet Chardonnay 2011

Een mooie Chardonnay, voor een aantrekkelijke prijs. Maar om deze nu uit te roepen tot beste witte wijn van Europa in zijn prijsklasse? Dat gaat mij eerlijk gezegd wat ver. Desalniettemin, een prima wijn voor elke gelegenheid.

Waar kopen we de Domaine du Tariquet Chardonnay 2011?

 Vermeer Wijnen  € 6,25
 Wijnkopers.nl  € 6,75
 Gavi  € 5,99
 Flesjewijn.com  € 6,50

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.