Wijntip – Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas

Wijntip - Domaine Alary Cairanne 2010 Font d'EstevenasWekelijks geven we hier op Wijnbloggers een wijntip van het weekend. Dit kan een wijnproeverij zijn of een wijnevenement, maar ook een tip van een heerlijke wijn die je echt een keer moet proeven of gewoon een lekker recept. Deze keer geen wijnproeverij, wijnevenement of recept, maar een tip voor wijn. En dan ook geen tip uit onze koker, maar een tip die wij binnenkregen van een bezoeker van Wijnbloggers.nl. En dat vinden wij leuk!  Dus vandaag de tip van Eelco van Wieringen: Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas.

Eelco omschreef de wijn als: Een volbloed Cotes du Rhone, ook typisch voor Cairanne, één van mijn lievelingsdorpen. Bij velen nog onbekend, maar in potentie niet minder dan Gigondas.  A propos: Parker waardeerde het glas op 94/100. Ik ook.

Domaine Alary

Al in 1692 begon de familie Alary met het maken van wijn. Het Domaine Alary staat nu onder leiding van Denis Alary en ook zijn kinderen (16 en 13) vertonen grote mate van interesse voor het vak en zullen hun vader, net als hij deed, waarschijnlijk in de toekomst op gaan volgen. 50 procent van de wijnen die het Domaine produceert, wordt geëxporteerd, 30 procent gaat naar Franse wijnprofessionals en de resterende 20 procent wordt aan de doodgewone consument verkocht.

Het Domaine is aangeplant met veel verschillende druivensoorten. Voor de rode wijn zijn er 8 verschillende druivensoorten aangeplant: Grenache (12 hectare), Syrah (6 hectare), Mourvèdre (2 hectare), Carignan (3 hectare), Counoise (0.5 hectare), Cinsault (1 hectare), Cabernet Sauvignon (1 hectare) en de Merlot (0,5 hectare).

Voor de witte wijnen zijn er 4 verschillende druivensoorten aangeplant:  Roussane (1.2 hectare),  Clairette (1 hectare), Viognier (0.5 hectare) en Bourboulenc (0.3 hectare).

Wijntip - Domaine Alary Cairanne 2010 Font d'Estevenas - flesDomaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas

Parker en Eelco waarderen de wijn dus hoog. Wat kunnen we van de Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas verwachten? De Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas is een  Rhône Villages met de appellation Cairanne en wordt gemaakt van ongeveer 60% Syrah, 20% Grenache en 20% van de vrij zeldzame Counoise druif. Sommige Grenache stokken zijn meer dan 100 jaar oud en dat betekent dat ze een laag rendement geven, maar wel van zeer hoge kwaliteit.

De Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas wordt in verschillende proefnotities omschreven als een wijn met een krachtig, kruidig aroma met de kenmerkende geuren van de Syrah druif. De smaak zet vol, warm en aromatisch in. De geurige en kruidige afdronk blijft lang nahangen. (proefnotities van onder andere Marcel Arentz en Wijnkoperij Platenburg)

De wijn is nu op dronk, maar ook nog 7 tot 8 jaar (na de oogst) te bewaren.

Waar koop je de Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas?

De Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas is te koop bij:

Wij gaan proeven…

Zoals al vaker gezegd en geschreven; wij vinden het leuk om getipt te worden. We zullen deze wijn dan ook toevoegen aan onze proeflijst voor het komende jaar en zodra we de Domaine Alary Cairanne 2010 Font d’Estevenas geproefd hebben, zullen we onze bevindingen natuurlijk hier op Wijnbloggers delen!

Heb jij tips of suggesties?

In onze Rood Top 20Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20 passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen. Natuurlijk ontvangen we ook graag jouw tips over lekkere rode, witte of rosé wijnen met een prijs tussen de 7 en 20 euro die een plaats verdienen in de Wijn Top 20 ranglijsten. Je kunt je suggesties sturen naar info@wijnbloggers.nl of een persoonlijke wijnnotitie invullen met behulp van ons formulier.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.