DOCUMENTAIRE ‘NEDERLAND WHISKYLAND’ IN DE MAAK

Utrecht – Onafhankelijk filmmaakster en whiskyliefhebster Gwen Jansen is gestart met de productie van een informatieve documentaire over de whiskywereld in Nederland. De filmmaakster wil de centrale positie die Nederland als ‘volwassen whiskyland’ inneemt in de internationale whiskywereld belichten. Nederlanders blijken bovengemiddeld veel kennis over en passie voor whisky te hebben en dit ook bijzonder graag te willen delen met anderen. Daarom komen de beweegredenen, initiatieven, kennis en ervaringen van whisky minnend Nederland uitgebreid aan bod naast de geschiedenis en alle ins en outs rondom het product zelf. 

Jansen wil de film met de inhoudelijke en financiële steun van zoveel mogelijk whiskyliefhebbers en -kenners in ons land realiseren. Op www.nederlandwhiskyland.nl en www.facebook.com/whiskydocumentaire is de laatste stand van zaken te lezen rondom de status van de crowdfunding, de filmopnames en hoe men kan helpen om de film mede mogelijk te maken. Daar is ook een eerste impressie te zien van de eerste opnames.

Onafhankelijk

Filmmaakster en camerajournaliste Gwen Jansen: “Ik dacht zelf vooral altijd  aan Schotland als ik dacht aan whisky en beslist niet direct aan ons eigen land. Maar de whiskycultuur in Nederland blijkt minstens zo boeiend en uniek te zijn. Zo hebben we niet alleen zelf ook meerdere whiskyproducenten en whiskyimporteurs, maar blijken we als Nederland internationaal een buitengewoon sterke reputatie te hebben als het gaat om onze whiskykennis en whiskypassie. En toen ik hoorde dat Nederland eigenlijk per toeval kennis heeft gemaakt met de betere whisky’s door een gezonken zeecontainer vol whisky’s die hier per toeval aan land kwam, was mijn voornemen definitief om een documentaire te gaan maken over de unieke whiskycultuur in Nederland.”

Ontdekkingsreis

Gwen Jansen neemt de kijker mee aan de hand van haar eigen ontdekkingsreis in de Nederlandse whiskywereld. Zo wordt er behalve aan het product en het profiel van de bijbehorende whiskyliefhebbers en whiskykenners onder meer aandacht besteed aan de talrijke whiskyfestivals, (online) whiskymedia, whiskyclubs, whiskyproeverijen, whiskycommunities, whiskyreizen, whiskyverzamelingen en whiskyhorecagelegenheden die Nederland rijk is. Daarnaast komt ook de zakelijke whiskywereld aan bod. Van productie, import en export, sales tot marketing. De relatie van Nederland Whiskyland met Schotland en andere whiskylanden komt eveneens duidelijk naar voren.

Samen

De opnames zijn al gestart. Echter om de benodigde research, opnames, productie en montage gedurende de komende 12 maanden daadwerkelijk financieel te kunnen realiseren, is nog budget nodig. Jansen is op dit moment druk bezig om de financiering rond te krijgen. Via gerichte fundraising en crowdfunding op www.nederlandwhiskyland.nl wil Jansen het benodigd bedrag bij elkaar krijgen. Ze doet hierbij vooral een beroep  op de grote groep particuliere whiskyliefhebbers en whiskykenners in Nederland. Mensen die besluiten te participeren, kunnen rekenen op een tegenprestatie variërend van een unieke ‘Nederland Whiskyland’ Whisky giftset, de dvd, naamsvermelding op de aftiteling, tussentijdse previews, tot aanwezigheid bij de première van de film.

Zakelijke marktspelers kunnen de film ook financieel ondersteunen. De filmmaakster behoudt zich echter nadrukkelijk het recht voor zelf te bepalen wat er wel en niet in de film komt. De wens van een bedrijf om financieel te participeren moet puur gestoeld zijn op de gedeelde mening dat het de hoogste tijd is voor een onafhankelijke mooie documentaire die recht doet aan Nederland Whiskyland. En dat het Nederland als sterk whiskyland nog krachtiger op de kaart zet als het lukt om met elkaar een dergelijke film te maken.

Gwen Jansen

Gwen Jansen

Gwen Jansen dronk drie jaar geleden haar eerste single malt whisky en maakte toen voor het eerst kennis met Nederland Whiskyland. Sindsdien is ze gegrepen door deze drank en de wereld waar passie, genieten en het delen van kennis en waardering voor het product zo centraal staan. Aangezien Jansen een relatieve nieuwkomer is in de whiskywereld, wordt ze bij de filmproductie geheel belangeloos van adviezen voorzien door Whiskytips en het onafhankelijke whiskymagazine WhiskyPassion. Deze partijen houden in de gaten of de film daadwerkelijk een compleet en onafhankelijk beeld oplevert.
Via www.facebook.com/whiskydocumentaire en www.nederlandwhiskyland.nl roept Jansen daarnaast ook iedereen op om aanvullende suggesties en adviezen.

 

-Einde persbericht-

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.