Dit weekend Open Dag Nederlandse Wijngaarden 2015

Dit weekend is het weer Open Dag Nederlandse Wijngaarden. Voor liefhebbers en mensen die geïnteresseerd zijn in het ambacht van de wijnboer is er de mogelijkheid om langs te gaan. Dit jaar doen er maar liefst 62 wijngaarden mee aan de Nederland Open Dag en is het uniek om deze bij jouw in de buurt te bezoeken. De Open Dag Nederlandse Wijngaarden wordt in het kader van de Nationale wijnweek georganiseerd. De Nationale Wijnweek heeft tot doel Nederlandse wijn en Nederlandse wijngaarden onder de aandacht te brengen van geïnteresseerde wijnliefhebbers Nederland.

Hof van Twente 2 - Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2014 - Overijssel.jpg

Wijn in Nederland

Nederland is steeds meer een wijn liefhebbend land aan het worden. We drinken het nodige maar verbouwen zelf ook steeds meer wijn. Ook de kwaliteit van deze wijnen worden beter en lonen steeds meer de moeite waard om te proberen. De Nederlandse wijnbouwers produceren jaarlijks meer dan één miljoen flessen. Naast wit en rood ook steeds vaker rosé of feestelijke mousserende wijnen. Ons land heeft nu ongeveer 180 commerciële wijngaarden en er komen regelmatig nieuwe initiatieven bij.

In de vroeger eeuwen is er al wijnbouw Nederland geweest. De Romeinen brachten de wijnbouw naar onze streken en eeuwenlang werd deze in stand gehouden bij de kloosters, totdat Napoleon, ter bescherming van de Franse wijnboeren de wijnbouw in de Noordelijke gebieden verbood. Dit was de genade klap voor de wijnbouwers nadat ze al de nodige rampen hadden weten te overleven. In de vorige eeuw zijn in grote delen van Europa en dus ook in ons land wijngaarden ten onder gegaan door de luis, waardoor de wijnbouw in verschillende streken verdween. Door het enten van Europese wingerds op Amerikaanse stokken zijn er resistente rassen ontstaan, waardoor op diverse plaatsen uiteindelijk en gelukkig voor ons wijnliefhebbers, weer een bloeiende wijnindustrie is ontstaan.

De Open Dag Nederlandse Wijngaarden is gelegenheid om een kijkje te nemen bij een Nederlandse wijngaard in de buurt en een manier om met Nederlandse wijn kennis te maken en te proeven.

Meer weten?

Op de website www.wijn.nl  is de agenda voor vandaag en morgen met het overzicht van deelnemende wijngaarden: http://wijn.nl/agenda/.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.