Dessertwijn Bodegas Castaño Dulce

Wijngaarden - proefnotitie dessertwijn

Wil je het kerstdiner echt helemaal afmaken, dan serveer je bij het nagerecht een mooie dessertwijn. De dessertwijn die ik geproefd heb, is een bijzondere rode dessertwijn, perfect in balans en de mooiste wijn voor bij chocolade! Ik heb het hier over de dessertwijn van Bodegas Castaño Dulce.

Wat staat er op het etiket?

dessertwijn dulceVoordat we gaan proeven, kijken we natuurlijk eerst even op het etiket. Wat vertelt het etiket van deze dessertwijn ons?

Wijnhuis Bodegas Castaño
Wijnsoort Dessertwijn
Oogstjaar 2010
Op dronk periode 6 jaar
Land Spanje
Regio Levante
Appellatie / District Yecla DO, ES
Druif Monastrell
Fles formaat 0.5
Alcoholpercentage 15 %

Bodegas Castaño

In 1975 besloot Ramón Castaño zijn druiven niet langer naar de plaatselijke cooperatie te brengen, maar zelf wijn te gaan maken. De familie Castaño bezat toen 140 hectare aan wijnbouwgrond. Vandaag de dag zijn dat er 500 en behoort Bodegas Castaño van Ramón samen met zijn 3 zonen tot de beste producenten uit de D.O. Yecla , de kleinste van alle D.O.’s uit de Levante. De Castaño’s zijn harde werkers met maar een doel: hoge kwaliteit produceren met hun eigen authentieke druivensoort Monastrell. Een producent die graag vasthoudt aan traditie en niet onder druk van commercie allerlei kunstgrepen aanwendt om maar aan een gemiddelde smaak te kunnen voldoen. Daardoor ontstaan er wijnen met een geheel eigen karakter en identiteit. Bestrijdingsmiddelen worden zo weinig mogelijk gebruikt en op een deel van de wijngaard wordt inmiddels helemaal biologisch gewerkt.

De Bodegas Castaño zijn gelegen in Yecla, in het achterland van Alicante in het uiterste noorden van de provincie Murcia. Het is er droog en dor, met hier en daar een heuvel of zelfs een klein gebergte.  Hier regent het bijna nooit en in de zomer worden temperaturen van 40ºC bereikt. Het is een klein wonder dat de Monastrel hier kan overleven.

Proefnotitie dessertwijn - Monastrell / MouvedreDe druif Monastrell

De Monastrell (of Mouvèdreis afkomstig van de Spaanse Oostkust in de buurt van Valencia. Daar werd deze druif al voor het eerst bij zijn naam genoemd aan het einde van de 14e eeuw. Zijn naam is afgeleid van het latijnse woord ‘monasteriellu’ ofwel klooster. De exacte oorsprong van de Monastrell ligt hoogstwaarschijnlijk in de regio Camp de Morvedre bij Valencia. Toen de druif in de 16e eeuw zijn weg vond naar Zuid-Frankrijk lag de naam Mourvedre daarom voor de hand, hoewel die naam pas in de 18e eeuw op schrift werd gezet. De druif wordt soms ook Mataro genoemd, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

De Mourvedre/Monastrell heeft veel warmte nodig om tot volledige rijping te komen. Daarom is de druif vooral te vinden in de Franse wijnstreken Provence en Languedoc-Rousillon. In Spanje wordt de druif op grote schaal aangeplant in de warme gebieden rond Murcia en Castilla-La Mancha. Buiten Europa is de enige significante aanplant te vinden in Californië.

De Mourvedre/Monastrell is een zeer laat in het seizoen rijpende druif, vandaar zijn behoefte aan veel zon en warmte, vooral in de herfst. Het is geen makkelijke druif: hij heeft behoefte aan allerlei mineralen, houdt van diepe kalkachtige bodems en heeft een beperkte opbrengst per hectare. De druiven zijn aan de kleine kant en hebben een dikke, donkere schil. De druif is rijk aan suikers en tannines en geeft daardoor alcoholrijke en stevige, stroeve rode wijnen. Kenmerkende elementen in de wijnen zijn met name bramen, aangevuld met specerijen en peper. Deze druif is zeer geschikt om structuur te geven aan een blend met bijvoorbeeld de Grenache, Cinsault en/of Syrah, zoals in Zuid-Frankrijk. In Spanje wordt echter ook cépage wijn gemaakt van de Monastrell. Daarnaast dient hij als basis in rosé-Cava’s.

Dessertwijn Bodegas Castaño Dulce: Wat proeven we?

De Monastrell druif geeft wijnen met kleur, kruidigheid en een wat boers karakter. Deze donkerrode Dulce smaakt bijzonder zuiver, mooi zoet met heel veel fruit (bramen). Hoewel de wijn rond de 15% alcohol heeft is deze toch zacht en fris mooi zoet met heel veel fruit (bramen) en lichte kruidigheid die zo typisch is voor Monastrell. Drink Dulce als aperitief, bij een heerlijk bordje vers zomerfruit, of heel fantastisch bij desserts met chocolade, warme kersen, maar ook bij zachte kazen.

Conclusie m.b.t. deze dessertwijn Bodegas Castaño Dulce

Wulps, rijk en anders dan anders.  Door de druiven later te oogsten wordt er extra veel suiker aangemaakt. Het resultaat is een weelderige, zoete wijn die prachtig combineert bij chocoladegerechten. Deze wijn van het bekende huis bodegas Castaño blinkt uit door zwart confiturenfruit. Een sappige smaak met accent op rijpe kersen, vijg en specerijen. De zoete smaak is mooi in balans met de zuren van de wijn, waardoor het geheel niet zwaar overkomt en de afdronk recht aandoet.

Waar koop je deze dessertwijn?

Deze dessertwijn is verkrijgbaar bij Grapeful.nl. Deze dessertwijn vind je hier...

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.