De zomer komt er aan dus tijd voor Rosé

Rosé past goed bij het mooie weer wat we nu hebben en hopelijk blijft. Lekker een glas op het terras of in de tuin en lekker de barbecue aan, maar wat is Rosé nu eigen voor een wijn? Rosé wijnen worden gemaakt van blauwe druiven, maar ze worden net niet rood omdat het druivensap maar kort contact heeft met de rode schilletjes van de druif. Je moet dan denken dat de schilletjes hooguit een paar uur contact hebben, in tegenstelling tot de rode wijnen waar het contact wel kan vieren van enkele dagen tot aan weken. Er zit ook weinig tannine in de rosé omdat het contact met de schil en het sap te kort is .

Rose

Rose is niet rode en witte wijn mengen!!

Je zou denken dat het maken van rosé toch ook op een andere manie kan! Je mengt gewoon wat rode en witte wijn door elkaar en dan, voilà rosé! Helaas is het verboden om een rosé wijn te maken door rode en witte wijn met elkaar te mengen. Ik snap mensen wel die denken dat het makkelijker is en het geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de echte smaak. Rose is veel fruitiger en frisser en dat is zo kenmerkend aan de rosé. Helaas kun je dat niet krijgen door allerlei trucs. Verder is het binnen de Europese Unie  verboden om te mengen, alleen mag dat als uitzondering wel in de Champagnestreek. Daar mag je de  rode wijn met witte wijn mengen om de rosé champagne te maken.

Le Centre de Rosé

Waar anders dan in Frankrijk ligt het epicentrum van de rosé en wel in de Provence. Het is met kop en schouders het grootste rosé gebied met misschien wel de beste producent van de wereld. Wij van wijnbloggers zijn erg van mening dat je rosé moet maken op de plek waar de omstandigheden het beste zijn en waarbij de smaak van rosé ook authentiek blijft (noem het anders maar geen rosé). De bekendste rosé is die uit Tavel. Tavel is een kleine AOC langs de Rhône en hier worden de kwaliteit rosé’s gemaakt met hun kenmerkende fruitige smaak. Ook uit de Anjou komen vele smaakvolle rosé wijnen.

De smaak van Rosé

Rose heb je in alle soorten en maten, maar meestal is rosé licht qua alcohol en drinkbaarheid. Hoewel er tegenwoordig ook zwaardere rosé bestaat gaat mij voorkeur uit naar de klassiek wat lichtere rosé wijnen. Meestal is de smaak van rosé  fruiting. Je proeft dan bijvoorbeeld de rode fruitsoorten zoals aardbeien, frambozen en bosvruchten, etc… Verder wordt de smaak ook erg beïnvloed doordat er weinig tannine (looizuur) in de rosé wijnen zit. Hierdoor smaakt de rosé veelal fris en fruitig ipv de ietwat wrange smaak van tannine. Verder zit er soms ook wat kruidigheid in de rosé wijnen. Je moet denken aan lavendel, rozemarijn etc.. Heerlijk krijg je direct zin in vakantie.

Rosé en eten

Het mooie van Rosé is dat er geen echte regels zijn mbt het eten. Voorwaarde voor de rosé is vaker wat voor weer het is dan wat gaan we eten. Nu de zomer past goed bij rosé en dan denk ik qua eten altijd aan de barbecue, frisse salads, en vele kleine hapjes of taps. Lange tafels en tot laat in de tuin zitten en heerlijk genieten van je rosé. Belangrijk is wel dat je de rosé goed koelt want warme rosé is niet te ……

Rose

Waar kan ik een lekkere rosé kopen?

Ik zou een kijken bij Jan van de Waanzinnige Wijnwinkel. Hij woont in de Anjou en heeft een paar lekkere rosé wijnen op zijn website staan.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.