De zomer komt er aan dus tijd voor La Tulipe Rosé 2012 van Ilja Gort bij Albert Hein

Rosé past goed bij het mooie weer wat we nu hebben en hopelijk blijft. Tijd om een smakelijke rosé open te trekken en lekker met de boot erop uit te gaan. Vandaag hebben we de La Tulipe van Ilja Gort op het menu staan en ik heb Ilja hoog staan en verwacht dan ook wat lekkers. De La Tulipe Rosé 2012 sleepte op het Concours Mondial in Brussel goud weg dus Ilja heeft al de nodige erkenning gekregen. Rose heb je in alle soorten en maten, maar meestal is rosé licht qua alcohol en soepel qua drinkbaarheid. Zo ook de Rose van Ilja. Een echte soepele jongen met de klassieke kenmerken, dus fruitig (aardbeien, frambozen en bosvruchten, etc… ).

Rosé la Tulipe vlnr+Winmaker+bruno+LaCoste,+Ilja+Gort,+winemaker+Michel+Rollandjpg

De Druif

Voor het maken van zijn heerlijk rose gebruikt iIja oa de merlot drijf. Hoe zat het ook al weer met deze druif? De Merlot is een oude druivensoort en deze druif kende zijn eerste officiële vastlegging in…. de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten. De Merlot is samen met de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk. In de rose van Ilja zit ook voor ongeveer 15% Cabernet Sauvignon. Deze druif is ontstaan uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc en heeft zijn oorsprong in de Médoc. De Cabernet Sauvignon druif wordt tegenwoordig overal in Europa aangeplant, maar ook ver daarbuiten in bijvoorbeeld Australië, Chili, Californië en Zuid Afrika.

De Cabernet Sauvignon rijpt vrij laat in het seizoen (vanaf half oktober), heeft een sterke weerstand tegen allerlei ziektes en gedijt goed in warmere klimaten en dus prima in de wijngaard bij Ilja (in de Bordeaux). De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif, heeft een dikke schil, en geeft sap met een vrij volle, fruitige smaak en een donkere kleur. Door de dikke schil bevatten Cabernet Sauvignon wijnen echter veel tannines, waardoor jonge wijnen nogal stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met soepele druiven zoals de Merlot. Zo ook bij deze Rose. De Cabernet Sauvigon geeft hem de fruitige smaak en wat stugheid of stroefheid maar de Merlot (85%) maakt de rosé lekker toegankelijk en soepel, maar ook iets zoeter, wat goed bij de zomer past. De La Tulipe rosé bestaat uit merlot (85%) druif en de cabernet sauvignon. De donker roze rosé is lekker fruitig, verfrissend droog en smaakvol. Prima zonder allerlei poespas, makkelijk en soepel.

De Wijn en Ilja Gort

Wij van Wijnbloggers houden van wijn en dus ook een beetje van Ilja Gort. Ilja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer uit de Bordeaux die regelmatig babbelend over wijn op de buis te vinden is. Verder is Ilja Gort ook bekend van deze Rose la Tulipe die de Nederlander massaal kopen bij Albert Heijn.

In 1994 kocht Ija Gort in Frankrijk het prachtige Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde en heeft hij bijna 20 ha aan wijngaarden. De eerste wijnen werden gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later werd deze vervangen door Michel Rolland. Gelukkig krijgt de laatste jaren Ilja steeds meer erkenning voor zijn aanpak en voor de goede wijnen die hij maakt. Hij heeft al de nodige onderscheidingen en prijzen gewonnen.

Wijn prijzenWat proeven we?

De kleur is wat donker roze en ruikt naar fruit en naar wijn (alcohol). Verder smaakt de wijn lekker fris en fruitig, ietwat droog (met kruidje) met een heel licht zoetje. Heerlijk gekoeld en lekker voor de dorst.

Conclusie m.b.t La Tulipe Rosé 2012 van Ilja Gort

Een prima rosé voor door de weeks, weekenden, op de boot, onderweg of als je gaat picknicken. Kortom een rosé voor elk moment. Is het een topper, eh, ja en nee. Topper omdat hij zo toegankelijk is en overal bij past en het is ook echt een rosé, maar het had van mij nog wat uitgesprokener gemogen. Uiteraard is dat wel mijn persoonlijke smaak, maar het is wel een aanrader.Zeker als je naar de prijs kijkt. Wauw! Wat voor kwaliteit kun je nu voor 5,99 nog drinken en de rose van Ilja is echt wel kwaliteit.

Waar kopen we de La Tulipe Rosé 2012 van Ilja Gort

Uiteraard bij de grootste grutter van NL, dus Albert Hein voor maar 5,99 en dat is geen geld! Proooost!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.