De wondere wereld van de SWEN-2 cursus

463268_1
Daar zit ik dan, de tweede dinsdag dat ik het voorrecht heb om met hele leuke mensen wijn te mogen proeven en daar dan vooral veel van te leren. Laten we niet vergeten dat het gaat om het leerproces! O, en het woord lekker is te nietszeggend dus dat mag ik eigenlijk in relatie tot het proeven van wijn ook niet gebruiken. Zie je, ik leer constant nieuwe dingen.

Het leuke van het zijn van een totale wijn leek is het feit dat dus alles maar dan ook alles nieuw is. Ik weet wat wit en rood is en wat ik, sorry voor het woordgebruik, lekker vind.
En ik weet zelfs dat de Bordeaux een Franse streek is! Waar deze dan precies ligt weet ik ook even niet meer. Topografie, en daar mee bezig zijn, is ook voor mij een tijdje geleden. Dus wat hebben we tot nu toe: vocabulaire en topografie en ik ben nog niet eens aangekomen bij het wijn gedeelte. Je snapt dus wel dat echt alles maar dan ook alles een leermoment is. Het heeft zo zijn voor- en nadelen natuurlijk. Ik wil ook niet het sukkeltje van de groep zijn dus bij sommige dingen knik ik bevestigend, zo van ja o ja maar dat wist ik natuurlijk heus wel. Terwijl ik denk: nee waar ligt deze streek, of wat betekend dat woord in zijn geheel eigenlijk.

De lessen bestaan deels uit theorie maar ook het praktijk gedeelte is ruim aanwezig. Iedere cursusdag proeven we 10 wijnen in paartjes van twee om zo vergelijkingsmateriaal te hebben. Er zijn spuugbakken aanwezig, maar ik zie het nut daar nog niet zo van in. Toch zonde! Ik ga echt niet die heerlijke wijnen uitspugen. Kom ik een keer in aanraking met bijzonder wijnen, zou ik ze nog uit moeten spugen ook. Nee, nee dat gaat me een beetje te ver. Toch begreep ik aan het einde van de avond wel waarom er mensen zijn die dat dus wel doen. Het drinken van 10 wijnen, al zijn het wel proef hoeveelheden, doen je wangetjes gloeien en er komen steeds meer grappen en grollen om de hoek kijken. Iets wat ik als aangenaam ervaar, maar als je nog moet rijden of een wat serieuzer leven hebt dan ik op het moment lijd zijn spuugbakken geen overbodige luxe.

wijnstreken_frankrijk
(Toch best een karwei om dit allemaal te leren..)

Enfin, (ik gooi er gewoon zowaar een Frans woordje doorheen) vandaag bespraken we Frankrijk en de velen wijnstreken die daar te vinden zijn. Frankrijk is eigenlijk niet in slechts één cursusavond te bespreken. Daar kan je beste een maandje of 3 voor uittrekken. Ik had dan ook al snel een informatieoverload te pakken. Gelukkig is er een beamer aanwezig die netjes het kaartje van Frankrijk op de muur projecteert, speciaal voor de topografieanalfabeten.. ik dus.
Ik pak even mijn proefnotities erbij om op te sommen welke streken er voorbij kwamen:

1. Champagne
2. Elzas
3. Elzas
4. Bourgogne
5. Loire
6. Beaujolais
7. Bordeaux
8. Bourgogne
9. Gigondas
10. Langedoc

Best een aardig lijstje al zeg ik het zelf. Champagne stond op zich en had geen vergelijkingspartner. Het was een champagne van André Clouet. Nog nooit van gehoord, maar daarom knoop ik het maar goed in mijn oren. Weer iets geleerd. André is de uitdaging aangegaan om van slechts een druif een champagne te maken (sepage, goed hè). Wat blijkbaar dus iets bijzonders is. We zijn zelfs het hele proces van het champagne maken doorgelopen. Bijzonder! Ik bespaar jullie de details, want dat zal vast bij eenieder al duidelijk zijn. Voor mij was dat dus niet zo. Stond toch te kijken van het hoge koolzuurgas gehalte. Welgeteld zes atmosfeer, een autoband telt slechts 2,5 atmosfeer. Ik denk dat ik voortaan uit de buurt blijf van champagne flessen. Kunnen toch aardige ongelukken van komen.

Kortom, een meer dan leerzaam proces waar ik mee bezig ben. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende cursusdag!

To_be_continued

Lindsay Tompson

2 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.