De wijnwinkel & beleving: Rietveld Wines

Wijnwinkel Rietveld Wines - Wijnwinkel Twijnstraat

Wat is een goede wijnwinkel? Waar herken je een goede wijnwinkel aan? Vragen die niet zomaar 1,2, 3 te beantwoorden zijn. En waarschijnlijk ook nog eens door iedereen anders beantwoord wordt. Dan mijn persoonlijke mening maar: Een wijnwinkel is voor mij een winkel, waar ik, zodra ik de deur binnenstap omringd wordt door heel, heel veel wijnflessen en ik geholpen wordt door een echte wijnkenner. Een man of vrouw met passie voor wijn. Die mij een mooi verhaal kan vertellen over het wijnhuis, de wijn, de druif of terroir en mij een goed advies geeft. Wijn is een ontdekkingsreis en zo moet wijn ook verkocht worden. Beleving op een serveerblaadje. Dat is een wijnwinkel voor mij. En daarvan zijn er niet zo heel veel heb ik het idee.(Correct me, if I am wrong…).

Een mooie leidraad van wat goede wijnwinkels zijn, is de Perswijn ‘Beste Wijnwinkel van het Jaar’. Voor deze verkiezing worden verschillende wijnwinkels genomineerd, vervolgens bezocht door een ‘mystery guest’ en beoordeeld door een deskundige jury. Heel recent is deze Verkiezing weer gehouden en eindigde de wijnwinkel Rietveld Wines in Utrecht op een mooie derde plaats. Een plaats om trots op te zijn! Reden voor Wijnbloggers om eens aan Jos Koop van Rietveld Wines te vragen wat deze winkel zo bijzonder maakt! Hoe zij zich staande houden en tegen welke uitdagingen zij aanlopen. Kortom, welk mooi verhaal deze wijnwinkel te vertellen heeft.

Wijnwinkel Rietveld Wines - logoJos, jullie zijn recent derde geworden in de Verkiezing Beste Wijnhandel 2015 van het wijnvakblad Perswijn. Een mooie prestatie! En jullie hebben ook pas geleden jullie 3-jarig bestaan gevierd. Wie zijn jullie?

Wij zijn Rietveld Wines en we bestaan uit een aantal verschillende delen. Zo hebben we Rietveld Wines Retail in de Twijnstraat in Utrecht, Wijnfort Jutphaas te Nieuwegein, Rietveld Wines Trading te Nieuwegein, die zorgt voor de belevering van onze winkels en ook levert aan de horeca en B2B en daarnaast hebben we ook nog onze online webshop.

De 3e plaats is van toepassing op de winkel in de Twijnstraat, waarvan ik de vestigingsmanager ben. Rietveld Wines Twijnstraat is officieel geopend op 7 november 2011 na een langdurige bouw van onze supermooie designwijnwinkel. Deze winkel is ontworpen door architecte Jolijn Valks van Urban Echos in Amsterdam.

De naam Rietveld Wines komt niet van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld, maar van de eigenaar Dhr. Rob Rietveld (geen familie van). Ikzelf, ben Jos Koop en al ruim 15 jaar werkzaam in de wijn. In het verleden lang winkelmanager geweest van een grote slijtersketen, waar ik na 13 jaar geen uitdaging meer zag.

Hoe zijn jullie in het wijnvak beland?

Meneer Rietveld, de oprichter, heeft gestudeerd voor Chemicus en hij heeft in het verleden diversen bedrijven gehad. Maar deze hadden echter (nog) niets met wijn te make. Wel koesterde meneer Rietveld al een hele lange tijd een grote passie voor wijn. Uiteindelijk besloot hij zijn passie voor wijn om te zetten daden en besloot de Vinologenopleiding te doen.

Deze passie voor wijn sloeg een beetje door en hobby resulteerde in een echte wijnwinkel. Eerst nam meneer Rietveld de wijnhandel “Trouvaille” in Jutphaas te Nieuwegein over en richtte zich toen eigenlijk meteen ook op Utrecht voor een 2e winkel. Dat werd de Twijnstraat, maar dan in een ander jasje. Voor mij overigens de uitgelezen kans om te solliciteren voor vestigingsmanager van deze winkel.

Voorpui Wijnwinkel Rietveld - Twijnstraat UtrechtHoe selecteren jullie de wijnen die jullie verkopen in jullie wijnwinkel?

De selectie van wijnen doen wij met het hele team. Er wordt unaniem gekozen. We moeten er dus met zijn allen achter staan. Wij kiezen voor wijnen van kleine producenten. Deze producenten kennen wij eigenlijk allemaal persoonlijk en de wijnen importeren wij dan ook grotendeels zelf Onze wijnen moeten voldoen aan een aantal criteria, nl. hoge kwaliteit, karakter, geen eenheidsworst, netjes geprijsd en we willen de liefde en passie van de wijnmaker proeven!  Dat betekent dat onze wijnen niet altijd zozeer aan de gewenste en gemaakte smaak van de consument voldoen.

De concurrentie is groot als het gaat om wijnwinkels, zowel online als offline. En er komen steeds meer prijsvechters. Hoe houden jullie je staande? Waarin onderscheiden jullie je van de rest?

De concurrentie is inderdaad moordend, daar kunnen we niet omheen. Ook wij hebben inmiddels al 5 nieuwe concurrenten erbij in 2 jaar. Dat maakt het zeker niet makkelijk, maar wel uitdagender. Prijsvechter zullen we niet worden, omdat het niet kan als je voor echte goede kwaliteit wilt blijven gaan. Kwaliteit is voor ons belangrijker dan de laagste prijs. Wat ik wel jammer vind, is dat mensen een mooie design wijnwinkel meteen associëren met duur. Ik ben van mening dan onze wijnen niet duur zijn, maar wel goed. We drinken toch liever één fles goede wijn, dan twee slechte. Of niet?

Wat is voor jullie de grootste uitdaging?

Onze grootste uitdaging is onze passie voor het vak waar te maken, daarin te blijven vernieuwen en onze eigen identiteit te blijven behouden.

Lekkere wijnen bij Wijnwinkel Rietveld Wines in de Twijnstraat UtrechtWat is de meeste bijzondere wijn die jullie verkopen? En waarom?

Eén van onze specialiteiten zijn toch wel de Oostenrijkse wijnen en zijn erg trots op onze samenwerking met Weingut Josef Fritz uit de Wagram. Josef is geroemd door Jancis Robinson om zijn Roter Veltliner. Een vrij onbekend druivenras, maar zo mooi.

Wij hebben van het 3 varianten van dit ras in diverse klasse. Het absolute topstuk is

Weingut Josef Fritz Roter Veltliner Steinberg Privat. Dit is een zeldzame witte wijn die is gemaakt van knalrode druiven, de Roter Veltiner druiven. Deze druiven worden maar beperkt geproduceerd in Oostenrijk. Wijnmaker Josef heeft ongeveer 15% van zijn wijngaarden aangeplant met deze druivensoort. De druiven, waarmee deze Roter Veltliner Steinberg Privat wordt gemaakt, komen van de beste wijngaard van het huis. Gelegen op de heuvel de ‘Steinberg’ heeft deze wijngaard een enorme gunstige ligging en dát ruik en proef je terug in deze wijn. Een volle en intens zoetige geur van perzik, tropisch fruit, honing, lichte vanille en een vleugje kruiden. En qua smaak: droog met een klein zoetje van het rijpe fruit, net een lange, verrassende afdronk. Echt een topwijn!

Wat is volgens jou de perfecte wijn/spijscombinatie?

Parmaham met meloen en een heerlijke Lagar de Costa Barrica, gemaakt van de Albarinho druif en gerijpt voor 4 maanden op 500 liter eikenhouten vaten.

In je wijnwinkel krijg je natuurlijk heel veel consumenten op zoek naar een lekkere wijn. Waar moeten consumenten volgens jou op letten bij het kopen van wijn? Wat is jouw tip?

Waar ik altijd op hoop, en soms toch wat mis, is dat wijndrinkers wijn zouden moeten kopen met hun hart. Daar zit  het stukje genieten. Het gaat niet om de laagste prijs, maar hoeveel geniet ik echt van mijn wijn. En kwaliteit heeft toch een prijs. We kunnen toch ook geen Ferrari rijden voor de prijs van een Fiat Panda.

Wijnwinkel Rietveld Wines - Wijnwinkel Twijnstraat in UtrechtWaar ligt je persoonlijke voorkeur als het gaat om wijn?

Waar ik erg gecharmeerd van ben is Rioja en in het bijzonder Tempranillo Blanco. Wij verkopen Bodegas Rioja Vega, een absoluut top wijnhuis.

Een paar maanden geleden hadden wij een kleine partij (Rioja Vega is exclusief voor ons in Nederland) van 180 flessen Tempranilo Blanco Fermentado en Barrica. Wat een super glas wijn. Dat zag ik ook wel terug in de verkoop hiervan. Binnen een paar dagen hadden we alle felssen verkocht. Wat een bijzondere wijn. Komend voorjaar krijgen we waarschijnlijk deze wijn weer  en nu al krijg ik verzoeken om in te kunnen tekenen voor deze wijn. Gelukkig krijgen we nu meer!

Als het gaat om een wijn die we nu wel gewoon in huis hebben? Ja , dan kies ik toch echt voor onze wijnmaker/vriend Josef Fritz uit Wagram Oostenrijk. Geroemd om zijn Roter Veltliners en Roter Traminers.

In Fallstaf (Oostenrijks boek over Beste Oostenrijkse wijnreviews) krijgt hij zeer hoge punten (max. 100) voor zijn wijnen.

Zo krijgt de Weingut Josef Fritz Roter Veltliner Steinberg Privat 2011 95 punten en de Weingut Josef Fritz Roter Traminer Trausatz Grande Reserve 2011 93 punten. Super toch?

Jos, bedankt voor het gesprek en je tijd! We vonden het echt heel erg leuk dat we een kijkje achter de schermen kregen van jouw wijnwinkel. Een wijnwinkel naar ons hart met een mooi assortiment in een breed en toegankelijk prijssegment!

Op 17 november 2011 opende Foeke Booij de wijnwinkel Rietveld Wines in de Twijnstraat in Utrecht. Onderstaande video laat de opening zien!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.