De Wijnkelder van de Europese Commissie

wijnkelderMisschien weet je het nog, ik wist het niet, maar in mei ontstond er wat ophef toen de partij van Geert Wilders, de PVV, niet de grootste vriend van Europa, stampij maakte over de wijnkelder van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Volgens Wilders hielden de Europese rechters in de wijnkelder van dit Hof een wijnvoorraad ter waarde van meer dan 70.000 euro.

Dit vormde voor de Oostenrijkse Europarlementariër Martin Ehrenhauser de aanleiding om deze zomer eens in die wijnkelders van de Europese Commissie en de Raad van Europa te duiken en uit te zoeken wat daar nu allemaal ligt opgeslagen.

42.789 flessen wijn in de wijnkelder

Nu vier maanden later is de Europarlementariër uitgeteld en komt het uit dat, in de wijnkelders van de twee belangrijkste Europese organen, 42.789 flessen wijn liggen opgeslagen. 42.789 flessen witte, rode wijn en bubbels en 1973 flessen zware drank. Dat is een aardige wijnkelder en bijna een fles voor ieder persoon die werkzaam is voor Europa (ca. 55.000 mensen).

“Ik was geschokt” zegt Martin Ehrenhauser tegen de New York Times. “Ik dacht dat er nooit zo veel flessen zouden liggen. We worden geacht te werken, niet te drinken.”

Minder geld voor wijn

Werd er in 2009 door de Raad van Europa nog 89.000 euro uitgegeven aan wijn, volgend jaar is er slechts 5.000 te betalen. De Raad wist ook dat de gemiddelde consumptie per persoon op haar evenementen geschat wordt op één glas per persoon.

De Europese Commissie was minder open naar Martin Ehrenhauser. Van de Commissie kreeg hij te horen dat een gedetailleerd overzicht van de hoeveelheid gedronken wijn in de laatste jaren ‘een lang en diepgaand onderzoek vergt en dat dit onderzoek nu niet uitgevoerd gaat worden wegens andere, dringendere zaken.

Geen dure flessen in de wijnkelder

Eurocommissaris Maros Sefcovic laat weten aan de New York Times dat de aangekochte wijnen die in de wijnkelders liggen niet bekende dure wijnen zijn. De wijnen zijn echt geen Grand Cru’s. De duurste fles die in de Europese wijnkelders kostte niet meer dan 50 euro.

Bron: New York Times

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.