Wat zijn de wijnen van Oranje?

wijnen van oranjeSpeciale munten, bekers, vlaggetjes, bieren; je kunt het zo gek niet verzinnen (ik zag zelfs ergens tranendoekjes voor de kroning) of de hoofden van het nieuwe koningspaar worden er opgeplakt en we hebben een uiterst uitzonderlijke uitgave van het één of het ander. Speciale uitgave voor uitzonderlijke gebeurtenissen. Maar hoe zit het met de wijn? Zijn er ook speciale wijnen voor de troonswisseling? Tijd voor een onderzoekje

De wijnen van Oranje

Natuurlijk zijn er ook wijnen die speciaal voor de inhuldiging een oranje tintje hebben gekregen. Zo bottelde Weingut Hans Wirsching ter ere van de inhulding een mooie Riesling en gaf deze de naam Köningswein.

En ook Wijnen van Oranje wilde deze bijzondere dag niet voorbij laten gaan en bracht een speciale wijn, met de naam Ik Willem, op de markt. Het leuke aan deze wijn is, dat het een Nederlandse wijn is en dan niet in de zin dat de wijn van Nederlandse bodem afkomstig is, maar dat deze wijn door een Nederlandse wijnboer in Frankrijk is gemaakt.

Volgens Winelife is de koningsdrank van dit jaar de frisse oranje karaktervolle aperitivo Arancio Spritz. IJskoud afgemaakt met blokjes ijs en een schijfje sinaasappel. De ultieme proost op koning Willem-Alexander!

In de onderstaande video zie je hoe deze Arancio Spritz gemaakt wordt en alleen al om het heerlijke deuntje wat er achter deze video zit, zou je de video even moeten bekijken. Je waant je gelijk in warmere oorden!

http://www.youtube.com/watch?v=95Tys4FW0Lc&feature=player_embedded

Ook Niepoort laat het kroningsgebeuren niet zomaar voorbij gaan en heeft wel een hele leuke fles uitgebracht met de naam Gestolen Fiets Tinto 2010. Het etiket van deze fles is ontworpen door illustrator Linda Faas, die op het etiket een stripverhaal heeft geplaatst. De strip vertelt het verhaal van koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander die een fietstochtje gaan maken. Tijdens dit fietstochtje komt Beatrix op het briljante idee om te stoppen en de troon en kroon af te staan aan haar zoon. Om dit te vieren drinken ze op een bankje in het park een glaasje wijn. Simpel, maar leuk. Daar houd ik wel van.

Helemaal oranje maken ze het bij Andaluc; Nieuwe tijden, nieuwe wijnen, want volgens Andaluc is de Vino Naranja de wijn die bij de troonswisseling hoort. Deze dessertwijn wordt gemaakt van Zalema druiven, Pedro Ximenez en bloedsinaasappels.

Voor de fans van Bea zijn er mooie flessen abdicatiewijnen te verkrijgen (rood, wit en rosé) en ook dit etiket is bijzonder. Op het etiket staat namelijk het mooiste beeld van Beatrix afgebeeld. Het mooiste beeld van Beatrix is gekozen uit 2200 inzendingen, is gemaakt van blauw glas en is opgebouwd uit vier lagen glas, die samen het gezicht van Beatrix vormen. Deze glaslagen geven de gelaagdheid weer van de koningin, die zich overal ter wereld heel diplomatiek weet te verplaatsen in anderen en die zich aan alle lagen van de cultuur weet aan te passen. De blauwe kleur van het glas verwijst naar het blauwe bloed van Beatrix. Beatrix is en profile uitgebeeld, omdat de kunstenares de koningin haar privacy gunt. Het glas is gesneden in de vorm en vervolgens in de over per plaat tot een geheel gesmolten. (bron: Paleis het Loo – Glasobject ‘Diplomatie’).

Kortom, naast speciale munten, bieren, bekers, en vlaggetjes zijn er dus ook speciale wijnen!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.