De schroevende kurk

schroefkurk-353x353En opeens sta ik oog in oog met de schroefkurk. Het ding kijkt me eigenwijs aan, blijkbaar genietend van de verwarring. Want ik moet toch eerst langs deze schroefkurk wil ik bij de wijn komen. Maar dan de eerste vraag; waarom?

De schroefkurk is beter voor het milieu dan een gewone schroefdop, deze leidt namelijk tot uitstoot van CO2 waar de schroefkurk juist CO2 absorbeert. Ook wordt er gebruik gemaakt van bomen die nooit worden gekapt en is de schroefkurk recyclebaar. Daarnaast komt er bij deze kurk geen kurkentrekker aan te pas.

Dan de tweede vraag; hoe? Ik pak de fles Cinco Montes bij zijn hals om de kurk eens verder te inspecteren. Er zit nog wat plastic omheen waarbij ik me direct afvraag of dit ook goed te recyclen is. Afijn, we halen het eraf en het logo van het wijnhuis Monte de Alamo kijkt me aan terwijl ik ga draaien. Ergens heb ik het gevoel dat de kurk eruit gaat knallen alsof het een fles champagne is dus ik geef wat tegendruk. Maar geen plop of een rondvliegende kurk. Alleen de geur van pruimen en chocola die me tegemoetkomt.

Het schenken voelt direct vertrouwd en het meest spannende moment is eigenlijk alweer voorbij. Het enige wat ons nog rest is proeven. Deze Portugese blend uit Alentejo is paarsrood in het glas met laurier, alcohol en iets boers in de neus. En dan in de mond knalt de laurierdrop eruit! Onwijs rond en sappig is deze blend van de alfrocheiro, aragonez en tinto caiada. Wel droog met zachte tannines en aan te raden als de avond wat gevorderd is. De sappige steak is in gedachten bij ons en om eerlijk te zijn is een oud geitenkaasje gedoopt in 10 jaar oude balsamico ook een prima match.

Al met al is de schroefkurk een prima alternatief en is de gedachte erachter nog beter. Wel komt daarbij mijn laatste en meest prangende vraag; als de kurken al worden bewaard, waar kunnen we ze dan inleveren? Er is altijd wel een bejaardentehuis of basisschool op zoek naar kurken maar mijn favoriet is toch wel schoenenzaak Engelen. Want zeg nou zelf; om als kurk eerst een paar jaar een heerlijke wijn te hebben geconserveerd is het toch prachtig om ons in de vorm van een schoenzool naar onze volgende wijn te dragen?

Chicks with wine

Voor meer info: www.schroefkurk.nl.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.