Filmpje: De geschiedenis van wijn: De rol van wijn in het Romeinse Rijk

De rol van wijn in het Romeinse Rijk

Wijn kent een enorme geschiedenis. In zijn filmpjes neemt Hugh Johnson je mee op een reis door de geschiedenis van wijn en laat zien welke rol wijn speelden in de “oude” samenlevingen. Hij nam ons al mee naar Georgië en het oude Egypte en vertelde ook over de rol van wijn binnen het geloof, de verschillende religies. Bij de Grieken en de Romeinen werd de invloed van wijn groter. De link tussen wijn en religie werd versterkt door de opkomst van Dionysos (bij de Romeinen beter bekend als Bacchus), de wijngod. In het filmpje van vandaag gaan we weer terug naar de tijd van de Romeinen en vertelt Hugh Johnson over de rol van wijn binnen het Romeinse Rijk.

De rol van wijn in het Romeinse Rijk

De rol van wijn werd in het Romeinse Rijk groter en groter evenals de verspreiding van wijn. Wijn werd niet alleen met een groot enthousiasme geconsumeerd, het werd ook meer en meer door dokters gebruikt. Daar het water niet altijd even schoon te noemen was, was wijn dit wel.  Romeinen hielden van wijn en wijn was dan ook ‘big business’.

Veel informatie over de rol van wijn én hoe het gemaakt werd, is door Plinius, de Oudere beschreven in “Naturalis Historia”. In dit encyclopedisch werk schrijft Plinius niet alleen over wijn, maar ook over de kennis van astronomie, antropologie, aardrijkskunde, biologie, mineralogie, geneeskunde, etc. in die tijd. Dit werk van zijn hand is een bron van informatie over het Romeinse Rijk. Zo weten we bijvoorbeeld daardoor dat het plukken van druiven in die tijd als een gevaarlijk beroep werd gezien en dat druivenplukkers altijd een fatsoenlijke begrafenis afdwongen in hun contract.

Ook is er uit die tijd veel bekend over wijn door Galen, een arts die gladiatoren behandelde en later de lijfarts werd van Marcus Aurelius. Galen gebruikte wijn als antisepticum (ontsmettend middel). Galen claimde nog nooit een patiënt te hebben verloren. Wat Galen zei, werd als enorm belangrijk gezien in de medische wereld van het Romeinse Rijk.

Met de groei van het Romeinse Rijk nam niet alleen het grondgebied toe, maar werd ook wijn meer en meer verspreid door de wereld en ontdekten de Romeinen ook nieuwe wijnen. Nieuwe wijnen die lichter waren, droger en anders smaakten. In Frankrijk zijn vele grote bekende wijngebieden ontstaan in die tijd en onder invloed van de Romeinen (Bordeaux, Champagne, Rhônevallei, Loirevallei etc.).

Overal waar de Romeinen gingen, namen zij kruiken met wijn mee. De kust van Noord-Italië ligt vol met schipwrakken waarin vele wijnkruiken gevonden zijn. Enorme kruiken voor goedkope wijnen en kleinere voor de dure wijnen.

Hugh Johnson vertelt in het onderstaande filmpje nog veel meer over de rol van wijn in het Romeinse Rijk. Erg leuk filmpje als je wat meer wilt weten over de geschiedenis van wijn!

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: Wijn en religie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.