De gave van Soave wijn

Soave, wat een plaatje! Google maar eens op Soave en je begrijpt wat ik bedoel. Middeleeuws, pittoresk en langgerekte wijngaarden. Dat is Soave, een idyllisch dorpje in de Veneto.

Foto: delinat.com

Soave is ook een witte wijn gemaakt van de garganega druif, die voor maximaal 30% mag aangevuld worden met chardonnay en pinot bianco met eventueel nog een druppel trebbiano.

Soave, Soave Superiore en Soave Classico wijn

Wees gewaarschuwd: Soave is ingewikkeld, maar hier een poging tot het begrijpen van dit Italiaans wijngebied…

Classico zone

Net als de Toscaanse Chianti heeft ook Soave een zogenaamde Classico zone. De wijngaarden die op de vulkanische heuvels liggen vallen in deze zone en mogen dus Soave Classico op de fles dragen. Hier komen de beste wijnen vandaan. De wijngaarden die in het dal liggen, mogen enkel Soave op de fles zetten. Deze wijnen zijn vaak minder complex dan de Classico’s.

italie_veneto_soave

Wijngaarden

In feite zit je goed met een Soave Classico, maar we gaan nog een stapje verder: de wijngaarden. De één is de andere niet en bovendien zijn ze (bijna) allemaal bestempeld met de cru-status, dus daar schiet je in dit geval ook niet veel mee op. Volgens Perswijn komen de hoogst gewaardeerde wijnen van de wijngaarden: Frosca, Foscarino, Carbonare, Calvarino en Rugate en La Rocca.

Appellations

Dat zijn de zones, maar dan zijn er ook nog de herkomstbenamingen, de appellations in het Frans. Het kan ook nooit eens makkelijk gaan in die wijnlanden…

Meer weten over de Italiaanse wijnwetgeving? Lees dan dit artikel: Stukje wijntheorie: Italië 

In Soave kent men zowel een DOC als een DOCG. Die laatste herken je door de toevoeging Soave Superiore op de fles. Dat mag niet zomaar, hiervoor moet je aan allerlei regeltjes omtrent de oogst, de druivenrassen, alcoholpercentage, etcetera voldoen. Het merendeel van de Soave Superiore komt uit de Classico zone, want daar groeien nu eenmaal de beste druiven. Maar die redenatie mag je niet omdraaien: niet alle Classico wijngaarden zijn per definitie Soave Superiore (want: regeltjes). Veel topproducenten weigeren overigens de DOCG-status, omdat ze vinden dat een typische Soave van andere stijl moet zijn. Staar je er dus niet blind op.  

En een uitzondering

Er is nog één uitzondering en dat zijn de heuvels rondom de stad Verona. Deze vallen niet in de Classico zone, maar verdienen wel een DOCG status: DOCG Soave Colli Scaligieri Superiore. Volg je het nog?

Ja? Oké, want een Soave Superiore kan ook nog de stempel Riserva krijgen, mits deze een alcoholpercentage van 12,5% heeft en een rijping van minimaal 24 maanden heeft ondergaan, waarvan tenminste 3 maanden op de fles. Maar dan heb je wel wat…

pakjesavond en wijnproevenHoe smaakt dat dan?

Een goed gemaakt Soave smaakt anders dan alle andere witte wijnen. Dat is ook logisch, want net als bij andere toppers, is het iets unieks dat wordt gevormd door de druif en het terroir. De garganega en de vulkanische hellingen van de Soave Classico, dus.

Als het regent, zakt het water diep weg in die grond, waardoor de druivenstok ook diep moet wortelen op zoek naar water. Nu heb ik wel eens horen zeggen dat druivenstokken moet lijden – daar worden de wijnen alleen maar beter van. Dat is hier dus wel van toepassing. Doordat ze zo moeten graven, nemen ze veel mineralen op. Dat proef je terug in de wijn. Het heeft zelfs een iets zoutige afdronk. Misschien is dat de reden dat Soave wel eens wordt vergeleken met Chablis – ook een wijn die barst van de mineraliteit…

soave-wine-taste

Naast mineralen is er nog veel meer te ontdekken in Soave. Het zijn aromatische wijnen – de geuren stuiven je glas uit. De smaak kan uiteenlopen van perzik tot sinaasappelschil, maar ook – afhankelijk van de houtopvoeding – smaken van abrikoos, gekonfijt fruit en honing bevatten. Een amandelbittertje is de soave ook niet vreemd. Vol, aromatisch maar toch fris. Dat is Soave.

Zelf ook Soave fan? Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriet.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.


Bronnen:

Perswijn – De mooiste witte wijn van Italie
Winefolly – How to find great Soave wine

Foto’s: delinat.com, Platenburg & Winefolly.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.