De Duoro-vallei

Duoro ValleiDe Duoro-vallei in Noord-Portugal, de ‘geboortestreek’ van Portugal is mooi groen, landelijk en traditioneel. In dit mooie wijngebied vind je eindeloze wijngaarden, historische steden, rustige stranden en imposante natuurgebieden. En natuurlijk hele mooie wijnen!

Duoro

Het gebied ten noorden van de rivier de Douro bestaat uit drie gebieden:

  • Minho
  • Costa Verde
  • do Monte

Minho

Duoro Vallei
Guimarães, ‘geboortestad’ van Portugal

De groenste streek van Noord-Portugal. Pitorreske marktstadjes, sprankelende Vinho Verde (‘groene wijn’), het religieuze centrum Braga, uitgestrekte zandstranden, Ponte de Lima met haar beroemde brug en het nationale park Peneda-Gerês… Het zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden in deze regio. Niet voor niets noemen de Portugezen Minho het mooiste gebied van hun land.

Minho, in het uiterste noordwesten van Portugal, telt vele historische bezienswaardigheden, zoals de heilige stad Braga en het Middeleeuwse Guimarães. Voor wandelaars en natuurliefhebbers is het indrukwekkende natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês een ‘must’.

In Minho proef je het traditionele Portugal. Je vindt hier kleinschalige landbouw, historie, religie en folklore. Dankzij regelmatige neerslag in het voor- en najaar, is Minho de groenste regio van Portugal. In de valleien groeien de druiven voor de karakteristieke Vinho Verde.

Costa Verde – Groene kust

Aan de Costa Verde (Groene kust) vind je de minst ontdekte stranden van Portugal, al neemt het toerisme hier ook steeds meer toe. Toeristische badplaatsen zijn onder meer: Esposende en Ofir. De badplaats Viana do Castelo is prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Lima, in de schaduw van de Monte Santa Luzia (195m). De charmante stad is een sfeervolle combinatie van strand, vissershaven en historie. Viana do Castelo is beroemd om haar volksfeesten en eeuwenoude klederdracht. Een heerlijke plek om een dagje te slenteren door de oude straatjes en over schilderachtige pleinen.

Duoro Vallei - Bom Jesus do Monte
Bom Jesus do Monte

do Monte

Met meer dan 30 kerken, het bisschoppelijk paleis en vele religieuze feesten is Braga de heilige stad van Portugal. Bijzonder is het even buiten Braga gelegen bedevaartsoord Bom Jesus do Monte met een indrukwekkende trap. De kerk is namelijk te bereiken via een gigantische dubbele zigzag-trap van 686 treden, gedecoreerd met beelden, kapelletjes en fonteinen. Ben je niet zo van het traplopen, dan kun je ook met de ‘elevador’ of kabelspoorbaan.

In Minho is ook het Citânia de Briteiros, één van de bekendste toeristische trekpleisters. Deze indrukwekkende opgraving, een nederzetting uit de IJzertijd, is gedeeltelijk gereconstrueerd.

Vinho Verde

De Vinho Verde is een bekende wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de steden Braga en Viana do Castelo en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek loopt langs de Rio Douro; het noorden aan de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.

De Vinho Verde is het grootste DOC-gebied van Portugal en door de export, de meest gekende wijn, na Porto. Uit de Vinho Verde komt evenveel rode wijn als witte wijn(Alvarinho, Loureiro , Trajadura , Avesso en Pederna).

De naam Vinho Verde verwijst níét naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de groene oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen zijn licht mousserend, bij de goedkope soorten wordt koolzuur toegevoegd. De betere krijgen het koolzuur als gevolg van de malolactische gisting waar het wrange appelzuur wordt omgezet in melkzuur. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond. De witte wijnen zijn (meestal) verfrissend, pittig en laag in alcohol (wettelijk minimum is 8%).

Wil je meer weten over deze speciale witte óf rode Portugese wijn, rijd dan (een deel van) de Vinho Verde-autoroute, Rota dos Vinhos Verdes. Deze toeristische, bewegwijzerde route is uitgestippeld door het productiegebied van de Vinho Verde.

Duoro Vallei - Citânia de Briteiros

 

Bron: (o.a.) Portugal Vakantie info 
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.