De beste wijn voor de lijn

beste wijn lijn 2De winterperiode heeft langer geduurd dan we allemaal gehoopt hadden, maar vandaag schijnt het zonnetje, stijgt de temperatuur en overvalt het zomergevoel je toch echt wel. Zon, zee, strand en vakantie… een heerlijke gedachte! Minder is het feit dat de winterkilo’s er nog niet helemaal af zijn en er toch nog iets aan de lijn gedaan moet worden. Het beste is dan natuurlijk om helemaal geen wijn (alcohol) te drinken als je wat aan de lijn wilt doen, maar met de lekkere temperatuur van vandaag (en morgen kan het zo weer over zijn), wil je vandaag misschien toch ook nog even een terrasje pakken en een lekker wijntje drinken. Wat kun je dan het beste drinken en waar moet je dan op letten?

Waar moet je op letten?

Als je in de supermarkt loopt, of op de wijnkaart kijkt, kun je al op een aantal dingen letten als je een wijn wilt drinken, die minder calorieën bevat. Waar moet je op letten?

 1. Kijk naar het alcoholpercentage van de wijn
  De hoeveelheid alcohol in wijn heeft invloed op het aantal calorieën. Alcohol heeft zo’n 7 calorieën per gram, terwijl bijvoorbeeld koolhydraten (suikers) 4 calorieën per gram heeft. Het alcoholpercentage kan variëren van 9 procent tot 17 procent. Wijnen met een lager alcoholpercentage bevatten minder calorieën dan wijnen met een hoog alcoholpercentage. (Onafhankelijk van het aantal suikers dat er in zit.)
 2. Kies voor een Europese wijn
  Wijnen die afkomstig zijn uit Europa hebben te maken met strengere wet- en regelgeving op het gebied van het alcoholgehalte dan wijnen die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Amerika, en hebben daardoor dan vaak ook een iets lager alcoholpercentage.
  Kies ook liever wijn uit een wat koeler land. Wijnen uit warme gebieden (zoals Chili, Australië) zijn vaak gemaakt van druiven met een hoger suikergehalte (door de warmte) wat resulteert in een hoger alcoholpercentage (dus meer calorieën).
 3. Kies voor witte wijn
  Witte wijn heeft meestal een lager alcoholpercentage dan rode en bevat daardoor dus minder calorieën. Een lichte witte bevat minder alcohol en calorieën dan bijvoorbeeld een lichtrode. Witte wijn gemaakt van de riesling, pinot grigio en vinho verde bevatten op hun beurt weer minder calorieën dan als deze gemaakt is van bijvoorbeeld de moscato, chardonnay, voignier of sauvignon blanc. Ook dit komt doordat de laatst genoemden wijnen vaak ook een hoger alcoholpercentage hebben. Wijnen gemaakt van druivensoorten als de pinot noir of syrah bevatten veel meer calorieën. Dit komt wederom doordat deze vaak over een hoger alcoholpercentage beschikken.
 4. Bubbels
  Wil je lekker aan de bubbels, kies dan voor een champagne waar geen suiker aan is toegevoegd. Champagne Brut nature, Champagne brut zero, maar ook Cava bevatten minder suikers dan bijvoorbeeld Prosecco en hebben daardoor minder calorieën.

Wijntips

Wil je op de calorieën letten, drink dan eens een:

 • Duitse Kabinett of Spätlese Reisling
  Door strikte Duitse regelgeving hebben deze wijnen weinig suikers en een zeer laag alcoholpercentage.
 • Franse rosé uit de Provence of Languedoc
  Deze droge, fruitige rosé hebben vaak een laag alcoholpercentage (rond de 11 procent) en hebben daardoor minder calorieën.
 • Italiaanse Lambrusco
  Deze licht mousserende rode wijn is een mooi alternatief voor de rode wijnliefhebber.

Bron: Bodyshape

 

 

Enhanced by Zemanta
3 Reacties
 1. Lambrusco heeft dan wel een laag alcoholpercentage, maar zit vol met (rest) suiker, daar lees ik niets over, net als de spatels, is een zoete wijn met relatief veel rest suiker. Weten we wel waar we over praten?

 2. Ik wil graag weten hoeveel procent alcohol er in rode wijn moet zitten
  Zodat ik er geen hoofdpijn van krijg
  Ik heb me laten vertellen dat dat aan het alcohol percentage ligt

  1. Hoi Jolanda, doorgaans is alcohol niet de boosdoener maar sulfiet. Er zit altijd een klein percentage sulfiet in de wijn want dat ontstaat tijdens het productieproces. Het is bijna altijd zo dat de wijnmaker extra sulfiet toevoegt aan de wijn. Sulfiet werkt namelijk als een conserveringsmiddel en velen zeggen dat je daar juist hoofdpijn van krijgt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.