De Beaujolais Primeur 2015 is er!

download (1)Het is niet zomaar een donderdag nee het is de derde donderdag van november; en dat betekend dat het alweer zo ver is! Traditioneel dé dag dat de Beaujolais Primeur mag worden verkocht en geproefd. Kortom, de Beaujolais Primeur wordt vrijgegeven. En de Fransen hebben daar ook een mooi woord voor: débloccage’ noemen ze dat!

Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur?

Is het nu Beaujolais Nouveau 2015 of Beaujolais Primeur 2015? Nouveau betekent in het Frans ‘nieuw’ en staat voor wijnen met een specifieke stijl die enkele weken na de oogst (in plaats van enkele maanden of -jaren) al gedronken kunnen worden. De originele term is ‘primeur’ wat in het Franse wijnjargon ‘jonge opbrengst’ betekent.

Het fenomeen Beaujolais Nouveau (dat we in Nederland ´Primeur´ noemen) bestaat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ooit was het in de Parijse bistro’s en ook in ons land een grote hit…

De Beaujolais Primeur 2015 komt uit…

Beaujolais Primeur 2014 - kaart wijngebied BeaujolaisDe Beaujolais Primeur is een rode wijn uit de Franse wijnregio Beaujolais. Deze jonge rode wijn wordt gemaakt van de gamay druif, die officieel als de gamay-noir-à-jus-blanc door het leven gaat. Na het plukken van de druiven wordt het druivensap in versneld tempo tot wijn gemaakt.

Deze jonge wijn is na ongeveer zes tot acht weken opgevoed tot de Beaujolais Primeur van het nieuwe jaar. En wordt dan ook snel op de markt gebracht en al op de derde donderdag van november in de schappen ligt. Ongeveer éénderde van de Beaujolais wijnen komt als Primeur op de markt. Dit geldt overigens niet voor de Crus du Beaujolais! Dat zijn wijnen van een hele andere kwaliteit…

De Beaujolais Primeur  is een wijn met veel fruit. Sappig, rood fruit welteverstaan. De Beaujolais Primeur drink je kort nadat ‘ie is uitgekomen, het beste nog in het oogstjaar dat op het etiket staat. Lukt dat niet, drink ‘m dan zo snel mogelijk, maar zeker wel binnen één jaar na het oogstjaar. Want de Beaujolais Primeur verliest snel z’n frisse fruitigheid. En dat is nu juist waarvoor je deze fles gekocht hebt. De Beaujolais Nouveau kun je het beste gekoeld drinken, op zo’n 12 tot 14°C – dan komt het frisfruitige karakter van de Beaujolais Nouveau het best tot z’n recht.

Wat vind jij van de Beaujolais Primeur 2015?

Heb je ‘m al gedronken? De Beaujolais Primeur 2015? Laat ons dan weten (hieronder in de comments) wat je er van vindt! We zijn benieuwd naar jouw mening! En mocht je de Beaujolais Primeur 2015 nog niet gedronken hebben, maar wel een mening hebben of het fenomeen Beaujolais Primeur, ook dat horen we graag! Ik hoop snel iets van jullie te horen.

Je kan aan mailtje sturen naar: Lindsay@wijnbloggers.nl

rode-wijn-drinken

1 Reactie
  1. ik ben heel benieuwd naar ervaringen! liefst van kopers die iets hebben gekocht wat door het hele land beschikbaar is bij winkel(s)(ketens)? Mijn eerste ervaring dit jaar met de Beaujolais-Villages Nouveau van Joseph Drouhin (Gall&Gall €7,-) is zeer positief! Sappig, fruitig en soepel maar niet zonder vulling. Erg lekker maar het kan denk ik nog feestelijker, frivoler en uitbundiger. Wie heeft tips?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.