De Beaujolais Primeur 2014 is er!

Beaujolais Primeur 2014 - Beaujolais Nouveau 2014De derde donderdag van november; het is alweer zo ver! Traditioneel dé dag dat de Beaujolais Primeur mag worden verkocht en geproefd. Kortom, de Beaujolais Primeur wordt vrijgegeven. En de Fransen hebben daar ook een mooi woord voor: débloccage’ noemen ze dat!

Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur?

Is het nu Beaujolais Nouveau 2014 of Beaujolais Primeur 2014? Nouveau betekent in het Frans ‘nieuw’ en staat voor wijnen met een specifieke stijl die enkele weken na de oogst (in plaats van enkele maanden of -jaren) al gedronken kunnen worden. De originele term is ‘primeur’ wat in het Franse wijnjargon ‘jonge opbrengst’ betekent.

Het fenomeen Beaujolais Nouveau (dat we in Nederland ´Primeur´ noemen) bestaat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ooit was het in de Parijse bistro’s en ook in ons land een grote hit…

De Beaujolais Primeur 2014 komt uit…

Beaujolais Primeur 2014 - kaart wijngebied BeaujolaisDe Beaujolais Primeur is een rode wijn uit de Franse wijnregio Beaujolais. Deze jonge rode wijn wordt gemaakt van de gamay druif, die officieel als de gamay-noir-à-jus-blanc door het leven gaat. Na het plukken van de druiven wordt het druivensap in versneld tempo tot wijn gemaakt.

Deze jonge wijn is na ongeveer zes tot acht weken opgevoed tot de Beaujolais Primeur van het nieuwe jaar. En wordt dan ook snel op de markt gebracht en al op de derde donderdag van november in de schappen ligt. Ongeveer éénderde van de Beaujolais wijnen komt als Primeur op de markt. Dit geldt overigens niet voor de Crus du Beaujolais! Dat zijn wijnen van een hele andere kwaliteit…

De Beaujolais Primeur  is een wijn met veel fruit. Sappig, rood fruit welteverstaan. De Beaujolais Primeur drink je kort nadat ‘ie is uitgekomen, het beste nog in het oogstjaar dat op het etiket staat. Lukt dat niet, drink ‘m dan zo snel mogelijk, maar zeker wel binnen één jaar na het oogstjaar. Want de Beaujolais Primeur verliest snel z’n frisse fruitigheid. En dat is nu juist waarvoor je deze fles gekocht hebt. De Beaujolais Nouveau kun je het beste gekoeld drinken, op zo’n 12 tot 14°C – dan komt het frisfruitige karakter van de Beaujolais Nouveau het best tot z’n recht.

Wat vind jij van de Beaujolais Primeur 2014?

Heb je ‘m al gedronken? De Beaujolais Primeur 2014? Laat ons dan weten (hieronder in de comments) wat je er van vindt! We zijn benieuwd naar jouw mening! En mocht je de Beaujolais Primeur 2014 nog niet gedronken hebben, maar wel een mening hebben of het fenomeen Beaujolais Primeur, ook dat horen we graag!

7 Reacties
  1. Hoi Nadien, leuk stuk heb je geschreven!! Ik ga ook dit weekend een poging wagen, denk ik!!
   Hoor graag wat je ervan vond!

 1. Ik heb hem net gedronken de villages, en moet zeggen hij is dit jaar van een zeer fruitig karakter. en a.s. zaterdag vieren wij met de buurt een echte Beaujolais avond met beenham aan spit en de Franse kaas niet te vergeten! Voor iedereen geniet ervan.

  1. Klinkt goed, Martin! Mooi dat je de Beaujolais al geproefd hebt. Ik ben hier op pad geweest, maar de slijters waar ik geweest ben, hadden geen Beaujolais in huis 🙁 Werd niet verkocht, dus voor mij wordt het ook het weekend denk ik. Maar niet met de hele buurt, 😉 Veel plezier!

 2. Vanwege de mooie zomer verwachtte ik een mooie primeur en dat bleek ook het geval: mooi rond! Er zijn wel eens slechtere jaren geweest. Alleen: de Deen verkocht hem niet, want (bedrijfsleider) de chinezen hadden alles opgekocht. Bij de slijter wel geslaagd, maar duur euro 7,99 en niet eens villages. Daar hadden ze inderdaad heel weinig flessen. Vandaag bij AH gekeken. Ook maar een paar flessen. Vroeger stonden daar hele stellages van. Prijs euro 3,99. Moet hem nog proeven. Wel een villages.

  1. Hoi Ralph,

   Ik had kon afgelopen weekend hier ook nergens de Beaujolais vinden.. Slijter had ‘m niet, omdat hij de Beaujolais aan de straatstenen niet kwijt raakt, Jumbo supermarkt ook niet. Ik zal morgen eens kijken of de AH hier ook nog wat heeft staan! Hoor graag wat je er van vindt!

 3. Ik vind het helemaal niets… meer. Ooit keek ik er maar uit. Maar gezien het feit dat we met z’n allen steeds jongere wijnen drinken die vaak nog niet op dronk zijn hebben we ons pallet laten wennen aan meer tannines en body en valt de Beaujolais Primeur door de mand vanwege zijn karakterloze en dunne indruk. Gelukkig zijn de overige Beaujolaiswijnen veel beter geworden, waardoor het verschil met de BP nog groter is geworden. Ik zie de BP alleen nog maar in januari in restantmanden liggen … voor een dumpprijs! Maar niet lang meer denk ik.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.