De basis wijn gids in een infographic

Al vaker hebben we hier op Wijnbloggers wijn infographics van Wine Folly laten zien. De infographics die Wine Folly maakt zijn leuk en bevatten nuttige informatie. Zo ook de wijn infographic van vandaag, waarin je eigenlijk een soort basis wijngids vindt met allerlei informatie over verschillende soorten wijn, glazen, flessen, aroma’s, serveertemperaturen etc.

Wat vind je in deze wijn infographic?

Deze infographic begint met het tonen van de verschillende soorten wijn die er zijn.

Ook laat deze infographic zien hoe je een etiket op een fles moet lezen en welke wijn in welke glas behoort. Erg handig is het overzicht onder de glazen, waar de verschillende serveertemperaturen terug te vinden zijn, evenals het aantal calorieën, het alcoholpercentage en hoe lang je een wijn (geopend) kunt bewaren.

Daarnaast laat de infographic zien welke wijnen goed te combineren zijn met welke spijzen, krijg je nog tips hoe je moet proeven en vind je verschillende aroma’s die in wijn voor kunnen komen ook handig op een rijtje.

Wijnproeven begint met de ogen

De kurk gaat van de fles en het proeven gaat beginnen. Met de ogen nemen we de kleur waar en de intensiteit van de kleur. Wat voor kleur heeft de wijn? Lichtrood, donkerrood of robijnrood? Verder is de ene wijn mooi helder en de andere niet. Ook kan een wijn paarsig zijn wat duidt op een jonge wijn. De kleur van de wijn hangt af van hoe lang de druivenschillen mee gisten met het sap. Hoe langer de druivenschillen mee gisten, hoe donkerder de kleur. Uiteraard is dat per druivensoort verschillend.

Bij de witte druiven speelt ook de rijpheid van de druiven een rol bij de kleur. Een witte wijn die donkergeel van kleur is, is vaak gemaakt van zeer rijpe druiven. Verder speelt ook mee hoe lang de wijn al op fles of in vat zit. Jonge rode wijnen zijn vak paarsig en oude rode gaan richting het bruin door oxidatie. De kleur kan je dus al veel vertellen over de smaak bij het proeven.

Verschillende vormen van de fles

Je let er misschien niet altijd op als je een flesje uit de schappen pakt, maar toch zijn er verschillende soorten wijnflessen te vinden. Zo zit wijn gemaakt van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Syrah en Grenache vaak in een fles die een wat vrouwelijkere stijl heeft met “lage schouders”, terwijl wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon en de Merlot vaker in een fles met een wat mannelijkere stijl met “hoge schouders” gebotteld wordt. Een fles kan je dus al helpen bij het herkennen van het soort wijn(van welke druivensoort het gemaakt is).

Tips om te proeven

In de infographic worden een aantal tips in de vorm van vragen die je jezelf kunt stellen bij het proeven van een wijn. Vragen als: Wat ruik je in de wijn? Is de geur intens? Welke fruitaroma’s herken je? Herken je nog andere aroma’s? Ruik je hout en/of mineralen?

Bij het daadwerkelijk proeven in de mond kun je jezelf ook weer een aantal vragen stellen, als: Hoe staat het met de zoetheid? Welk fruit proef je? Proef je nog andere aroma’s? Hoe intens is de smaak? Hoe verhouden de zuren zich? Proef je mineralen? Heeft de wijn veel tannine? Hoe staat het met de alcohol (voel je de alcohol branden in je keel of niet?)? en niet geheel onbelangrijk: Hoe lang is de afdronk van de wijn (een lange afdronk wijst op meer kwaliteit)?

Kortom, een handig overzicht met allerlei nuttige informatie zo vlak voor de feestdagen!

De infographic

basis wijn infographic

Wil je meer lezen over het proeven van wijn, lees dan eens de artikelen hier op Wijnbloggers hierover:

Start Proeven voor beginners  
Deel 1  Proeven voor beginners 
Deel 2 Proeven voor beginners 
Deel 3 Proeven voor beginners 
Deel 4 Proeven voor beginners
Deel 5 Proeven voor beginners 
Deel 6 Proeven voor beginners
Deel 7 Proeven voor beginners
Deel 8 Proeven voor beginners (de analyse)

Meer infographics

Alles over de Sauvignon Blanc in een infographic
De 12 omschrijvingen in een infographic
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Je eigen glazen ingooien
 De caloriebattle
Wine and Cheese in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.