Barbera druif: lekker!

barberaVanwege het slechte zomerweer kiezen we deze week voor de beschrijving van een blauwe druif: de Barbera.

De Barbera druif bestaat al sinds de 13e eeuw, komt oorspronkelijk uit Alexandrië (Egypte) en is naast in Italië ook populair in Californië en Argentinië. Deze druif is lange tijd – vanwege de vele slobberwijnen – terecht beschouwd als tweederangs, maar sinds de jaren tachtig worden er steeds betere wijnen van de Barbera gemaakt. De Barbera druif wordt in Europa voornamelijk aangeplant in Noord Italië en is op z’n best in de Piemonte, waar de combinatie van bodem en klimaat een aantal fantastische wijnen levert.

De Barbera gedijt prima op diverse bodemsoorten en levert een behoorlijk groot volume per hectare. De hoge natuurlijke zuurgraad en het bescheiden tanninegehalte zijn kenmerkend voor deze druif. De wijnen van de Barbera druif hebben een paarse kleur en de geur en smaak bevatten meestal elementen van kers, framboos, braam, pruim en zelfs tonen van chocolade en amandel, aangevuld met kruiden en vanille na rijping op eikenhout. Daardoor kan hij dus erg lekkere en toegankelijke wijnen geven.

In de aaneengesloten wijngebieden rond Asti en Alba in de Piemonte van 9000 respectievelijk 2500 hectare is de bodem rijk aan kalk, klei en zand. De zomers zijn er warm en ook in de herfst blijven de temperaturen aangenaam hoog, waardoor de Barbera d’Asti en d’Alba druiven de tijd hebben om volledig te rijpen. De productie is daarnaast beperkt tot 63 hectoliter per hectare (in het Asti gebied) respectievelijk 70 hectoliter per hectare (in het Alba gebied), waardoor de concentratie en kwaliteit van de wijnen uit deze gebieden in principe goed is.

De Barbera druif: wat vinden we ervan?

In de wijnbloggers Rood Top 20 staan maar liefst drie wijnen op basis van de Barbera druif: twee Barbera d’Asti’s en één Barbera d’Alba. Dus de conclusie kan niet anders zijn dan: lekker!

De redactie

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.