De 15 allerduurste wijnen ter wereld

15 allerduurste wijnen ter wereldAltijd leuk de vraag: Wat zijn de allerduurste wijnen ter wereld? Voor welke wijn betaal je nu de hoofdprijs? Een vraag die misschien ook niet echt helemaal te beantwoorden valt. We kunnen namelijk alleen achterhalen wat bepaalde wijnen opleveren tijdens veilingen. Wat er tussen kopers (investeerders) onderling gebeurt in privé-verkopen, is moeilijk te achterhalen. Daarom zullen we in deze top 15 van de allerduurste wijnen ter wereld dan ook maar uit moeten gaan van de bedragen die openbaar zijn.

In een reeks van vijf artikelen, hier op Wijnbloggers zullen we jullie meenemen in de wondere wereld van hele dure wijnen. Wijnen met prijzen waarvoor je ook een aardige auto kunt kopen of een boot.

De nummers 15, 14 en 13 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld

15 allerduurste wijnen ter wereld - Chateau Mouton Rothschild 194515. Château Mouton Rothschild 1945 – 23.000 dollar

In 1997 werd een fles van 4,5 liter van deze Chateau Mouton Rothschild 1945 verkocht voor 114,614 dollar tijdens een veiling bij Christie’s in London. Omgerekend naar een normale fles wijn van 750 ml geeft dat een prijs van 23.000 dollar.

Château Mouton-Rothschild ligt naast een ander beroemd château, namelijk Château Lafite-Rothschild in de Bordeaux. Om precies te zijn in de gemeente Pauillac, aan de grens met Saint-Estèphe. Leuk om te vertellen is dat de etiketten van de wijnen afkomstig van Château Mouton-Rothschild erg bijzonder zijn. Sinds het etiket van deze wijn uit 1945, waarop een grote V staat, die refereert aan Victorie, het einde van de tweede Wereldoorlog, wordt er ieder jaar een nieuw etiket ontworpen. Beroemde kunstenaars, maar ook andere beroemdheden worden hiervoor gevraagd en ontvangen als dank 24 kisten van het jaar, waarvan zij het etiket hebben ontworpen.  Zo ontwierp  Salvador Dalí bijvoorbeeld in 1958 het etiket, Joan Miró in 1969,  Pablo Picasso in 1973, Andy Warhol in 1975, Keith Haring in 1988, Karel Appel in 1994, Prins Charles in 2004 en de kleinzoon van Sigmund Freud in 2006 de etiketten voor dit beroemde wijnhuis.

allerduurste wijnen ter wereld - 12. Romanée-conti 199014. Romanée-Conti 1990 – 28.112 dollar

In 1996 werd een set van 8 flessen wijnen van La Romanée-Conti verkocht voor 224,900 dollar, of 28,112 dollar per stuk. Het wijnhuis

La Romanée-Conti is één van de beroemdste wijnhuizen in de Bourgogne. La Romanée-Conti is gelegen in het dorpje Vosne-Romanée, dat tot de Côtes de Nuits behoort. Wijnen van de Romanée-Conti zijn beroemd en de wijngaard kent een lange geschiedenis die teruggaat tot  in de 12e eeuw. Ooit lang geleden was deze wijngaard het onderwerp van een felle strijd tussen  Madame de Pompadour en Lodewijk Frans I van Bourbon-Conti, een volle neef van koning Lodewijk XV. Lodewijk won de strijd en kreeg het wijngoed in zijn bezit voor een bedrag van 92.400 livres. De geschiedenis van het wijngoed is niet altijd over rozen gegaan. Grote rampen, als de phylloxeraramp, Wereldoorlog I en II en de crisis van de jaren dertig, gaan niet aan het wijngoed voorbij. Het wijngoed wankelt soms, maar valt niet om.

Allerduurste wijnen ter wereld - 13. Royal DeMaria 200013. Royal DeMaria Chardonnay 2000 – 30.000 dollar

Royal DeMaria is geen gewone wijn, maar een ijswijn. IJswijn is een zoete, geurige wijn die vaak bij dessert gedronken wordt. Het maken van ijswijn verdient bijzondere aandacht. Het maken van ijswijn luistert vaak erg nauw. Niet alleen heb je goede druiven, goede grond en goed weer nodig, voor ijswijn heb je ook vorst nodig, want voor het maken van ijswijn heb je bevroren druiven nodig. Treedt er te weinig (nacht)vorst op, dan zullen de druiven beschimmelen en kun je het wel vergeten.Wijnboeren lopen dan ook meer risico en daar is de prijs dan meestal ook wel naar. Maar met de 30.000 dollar die deze wijn opbracht, is het natuurlijk goed boeren.

De Royal DeMaria ijswijnen komen uit Canada en worden gemaakt door Joseph DeMaria. Van de Royal DeMaria 2000 zijn nog 18 flessen te verkrijgen. De verwachting is dat elke keer als er een flesje verkocht wordt, de prijs weer zal stijgen en uiteindelijk naar de 500.000 dollar zal oplopen. Althans dit valt te lezen op de website van Royal DeMaria. We zullen zien…

Morgen vind je hier op Wijnbloggers de nummers 12, 11 en 10 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.