De 15 allerduurste wijnen ter wereld (5)

allerduurste wijnen ter wereld 5Zoals beloofd vandaag de 3 allerduurste wijnen ter wereld. Nadat we deze week al eerder de andere 12 allerduurste wijnen ter wereld hier op Wijnbloggers publiceerden, zijn we vandaag toe gekomen aan de crème de la crème:  de 3 allerduurste wijnen ter wereld. Dus welke wijnen zijn nu de allerduurste wijnen ter wereld en hoeveel hebben ze nu eigenlijk gekost?

 

De nummers 3, 2 en 1 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld

allerduurste wijnen Chateau-Margaux-17873. Chateau Margaux 1787 – 225.000 dollar

Ook deze fles van Chateau Margaux maakte deel uit van de collectie van de derde President van de Verenigde State, Thomas Jefferson. In 1989 werd deze fles door de toenmalige eigenaar op een veiling aangeboden voor 500.000 dollar, maar niemand wilde de fles toen kopen. Overigens is nooit gelukt om deze fles wijn te verkopen aangezien de fles niet meer bestaat. Op een avond nam de toenmalige eigenaar de fles mee naar een speciaal Margaux-diner in New York en toen heeft een ober de fles per ongeluk omgestoten met als gevolg dat de fles natuurlijk kapot was. De eigenaar was zo slim geweest de fles goed te verzekeren en kreeg dan ook 225.000 dollar van zijn verzekering uitgekeerd.
Château Margaux is één van de beroemdste chateaus in de Bordeaux-streek. Naast Chateau Lafite (het huidige Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion en Chateau Mouton Rothschild ontving Chateau Margaux in 1855 ,met de classificatie van bordeauxwijnen 1855, de classificatie Premiers cru (de hoogste classificatie dus). De wijnen van chateau Margaux zijn beroemd en geroemd. Onder andere door Thomas Jefferson die in 1787 het chateau al roemde om haar wijnen en dus ooit de eigenaar van deze fles.

allerduurste wijnen ter wereld 1869-Château-Lafite2. Chateau Lafite 1869 – 233.972 dollar

Al eerder zijn we in deze top 15 allerduurste wijnen een fles van dit Chateau tegengekomen. Op nummer 5 staat namelijk de Chateau Lafite 1787 die tijdens een veiling voor 160.000 dollar werd verkocht. Deze fles is nog een tikje duurder. Tijdens een veiling in het Mandarin Oriental in Hong Kong werd er voor wijn afkomstig van dit chateau een nieuw record gevestigd. Er werden namelijk drie flessen 1869 Chateau Lafite voor 232.692 dollar verkocht. De flessen waren afkomstig uit de kelder van chateau Lafite zelf en daar hadden deze flessen wijn deze prijs.

Chateau Lafite, tegenwoordig het Chateau Lafite Rothschild is een chateau gelegen in de Bordeaux in de gemeente Pauillac. De wijnen van dit chateau zijn volgens de classificatie van 1855 geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé.

allerduurste wijnen ter wereld 1907-Heidsieck1. Heidsieck 1907 – 275.000 dollar

Deze champagne (Heidsieck & Co MONOPOLE Gôut Americain 1907) kent wel een heel bijzonder verhaal. Deze champagne is gevonden in het scheepswrak van de tweemaster Jönköping. Deze tweemaster is in 1896 gebouwd en tijdens haar 10e reis in 1916 werd het schip tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeër in de Baltische zee. Het schip was op weg naar Rusland en had naast de champagne ook materialen bij zich voor de spoorwegen. Reden voor de Duitsers om het schip tot zinken te brengen.

Deze champagne werd in die jaren gezien als één van de beste champagnes van de wereld en was daarom op weg naar het Russische hof, waar ze er dol op waren. In 1998 werd het wrak van schip ontdekt en bleek een gedeelte van de aanwezige champagne, 2000 flessen, nog goed te zijn en ook nog goed drinkbaar. De flessen zijn op verschillende veilingen overal te wereld voor goede prijzen verkocht. Zo gingen er bijvoorbeeld bij een veiling van veilinghuis Christie’s 20 flessen onder de hamer met uiteindelijk een opbrengst van 2400 pond per stuk, maar de fles die het meeste opbracht werd geveild in het Ritz Carlton hotel in Moscou. Tijdens een veiling leverde één fles maar liefst 275.000 dollar op en dat maakt dat deze fles Heidsieck 1907 de duurste wijn ter wereld is.

(Overigens zijn er recent ook op een ander scheepswrak in de Baltischezee nog 21 flessen champagne gevonden (zie: 100 jaar oude wijn gevonden in scheepswrak) , waarvan vermoed wordt dat het om de Louis Roederer Crystal gaat. Deze flessen wijn gaan onder de hamer bij Christie’s en zullen naar verwachtingen heel veel geld gaan opleveren. dus wie weet, hebben we binnenkort een nieuwe nummer 1 in deze top 15 allerduurste wijnen ter wereld.)

Gerelateerde berichten

De nummers 15, 14 en 13 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld
De nummers 12, 11 en 10 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld
De nummers 9, 8 en 7 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld
De nummers 6, 5 en 4 van de 15 allerduurste wijnen ter wereld

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.