‘Curaçao wordt hét wijneiland bij uitstek’

Filmmakers volgen Twentse wijnmaker die eerste wijnplantage ooit op Curaçao begint

Als het aan de Twentse wijnmaker Roelof Visscher ligt, wordt Curaçao hét wijneiland bij uitstek. Ondanks alle leguanen, vleermuizen, droogte en de zoute bodem, gelooft Visscher dat er op Curaçao sprake is van een perfect wijnklimaat. Visscher is dan ook gestart met het maken van wijn op de voormalige plantage van Landhuis Hato. Zijn doel is om in april 2016 de eerste Curaçaose wijn te kunnen bottelen. De komende jaren zal de wijngaard worden uitgebreid tot ruim 25 hectare.

De onafhankelijke documentairemakers Gwen Jansen en Jan Boiten volgen dit unieke wijnavontuur met de camera om dit stukje bijzondere wijngeschiedenis op de Antillen vast te leggen. Op www.wijnopcuracao.nl is een crowdfundingscampagne gestart om de verdere financiering voor de film rond te krijgen. Iedereen kan op deze site participeren en de film zo mede mogelijk maken. Er staan leuke tegenprestaties tegenover zoals gratis rondleidingen op het wijnlandgoed, speciale collectors items van de Curaçaose wijn tot aanwezigheid op de première in Nederland of op Curaçao.

curacaoWijnavontuur

Jansen en Boiten willen een onafhankelijke documentaire maken over deze opmerkelijke wijnambitie en het wijnavontuur van deze Twentse wijnmaker in de tropen. Zal het de wijnmaker lukken? Hoe houdt hij ter plekke de leguanen en vleermuizen weg bij zijn druiven? Heeft hij wel genoeg water? En hoe zit het met de zoute bodem, de vaak hoge ph-waardes (lage zuurgraad) en de hoge temperaturen in de tropen tijdens het vinificatieproces? Welke uitdagingen komt hij tegen? Welke rol speelt de lange historie van het landgoed? En welke invloed heeft de opmerkelijke ligging van het landgoed naast het vliegveld, op de uiteindelijke smaak van de wijn? In hoeverre ondervindt hij als Tukker in de tropen verschillen qua ondernemingsklimaat en cultuur? En hoe gaat hij daar mee om? En als het de wijnmaker al lukt om goede wijn te bottelen, hoe populair zal de wijn worden op het eiland waar vooral whisky, rum en bier wordt gedronken?

Crowdfunding

De eerste filmopnames zijn reeds gemaakt en de filmmakers hopen de film halverwege 2016 in première te kunnen laten gaan. Echter, om de benodigde research, opnames, productie en montage gedurende de komende maanden daadwerkelijk financieel te kunnen realiseren, is nog budget nodig. Jansen en Boiten zijn op dit moment druk bezig om de financiering rond te krijgen. Op  www.wijnopcuracao.nl kunnen zowel particulieren als bedrijven de film mede mogelijk maken via een kleine of grotere financiele donatie. Afhankelijk van de hoogte van de donatie, zijn er leuke tegenprestaties samengesteld varierend van vermelding op de aftiteling van de film, premierekaarten, DVD, exclusieve flessen van de Curaçaose wijn tot en met een VIP rondleiding inclusief tasting op de wijnplantage te Curaçao.

Voortgang

Op www.wijnopcuracao.nl en www.facebook.com/wijnopcuracao is de laatste stand van zaken te lezen rondom de filmopnames, de status van de crowdfunding en hoe men kan helpen om de film mede mogelijk te maken. Daar is ook een eerste impressie te zien van de eerste opnames.

De filmcrew

Filmmaakster en filmproducente Gwen Jansen is opgegroeid op Curaçao en bracht haar eerste jaren in Nederland door in Enschede. Haar laatste documentaire ‘KUNST BEGIN DRRR… NIET AN’  is op dit moment in diverse bioscopen  en filmhuizen in Nederland te zien. De film toont Herman Brood als kunstenaar. Eerder maakte zij onder andere Nederland Whiskyland, een documentaire over de gepassioneerde Single Malt whisky genieters in Nederland.

Jan Boiten werkte al vaker met Gwen Jansen samen rondom haar films en is van oorsprong scenograaf. In de afgelopen twintig jaar heeft Jan Boiten zowel in Nederland als in het buitenland, een groot aantal scenografieën – decors, licht ontwerpen en video-decors, audiovisuele, tekst grafiek – bedacht en gecreëerd voor een breed scala van projecten (muziektheater, dans, opera, cabaret, televisie, festivals, musicals, kamermuziek ensembles, componisten en evenementen).

Gwido Jansen is co-producent en productieleider als het gaat om de opnames op Curaçao. Er wordt op Curaçao vooral met locale cameramensen gewerkt.

-Persbericht- 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.