Collefrisio Zero Montepulciano D’Abruzzo tegen de Nederlaag van Oranje

Collefrisio Zero Montepulciano D’Abruzzo-regio

Moet je wijn drinken om je op te monteren? Met een lichte kater van het voetbal afgelopen zondag troost gezocht bij deze mooi rode wijn uit D’Abruzzo. Net als met het Nederlands elftal heb ik hoop op een mooi resultaat en behoefte aan een verassing om mij uit deze zondagdepressie te halen. Laten we hopen dat deze Italiaan mij troost gaat bieden en de nederlaag van Oranje doet vergeten. Deze Collefrisio Zero Montepulciano D’Abruzzo komt bij Margaret Wines vandaan en zij hebben naast de Zero ook nog andere wijnen van Collefrisio.

De Collefrisio Zero komt van de wijngaarden van Azienda Collefrisio die in de Italiaanse streek Abruzzen (Abruzzo in het enkelvoud) liggen, vlakbij het plaatsje Frisa (vlakbij Pescara). De regio Abruzzo ligt ter hoogte van Rome. Het is een bergachtige streek die het centrale deel van de lange Apennijnse bergketen bestrijkt en die in het oosten grenst aan de Adriatische Zee. Het landschap is gevarieerd met bergen, hoogvlaktes en een prachtige kust met kilometerslange brede zandstranden. De keuken, de uitstekende wijn, de enorme gastvrijheid in combinatie met de overweldigende natuur en de interessante geschiedenis maken dit gebied ideaal voor een zorgeloze vakantie. Met ongeveer 34.000 hectare aan wijngaarden is Abruzzo in verhouding met andere wijnregio’s niet groot. Toch maken de wijnboeren veel wijn doordat hier al sinds lange tijd veel goedkope supermarktwijnen en bulkwijnen worden geproduceerd.

In tegenstelling tot wat er gebruikelijk was in de streek, produceert Azienda Collefrisio kwalitatieve biologische wijnen en geen bulk of goedkope wijn. Verder werken ze met de lokale druiven. De wijngaard is 35 hectare groot en is onderverdeeld in 3 wijngaarden te weten: Tenuta Valle del Moro (12 hectare) waar de druiven Montepulciano en Trebbiano worden verbouwd. Tenuta Morrecine (ook 12 hectare) en Tenuta Guiliano Teatino (11 hectare) waar onder andere de Pecorino en Falanghina worden verbouwd. De wijngaarden zijn ingericht op basis van de zogenaamde Pergolabouw, waarbij een dak van de bladeren de druiven moet beschermen tegen te veel zon. Zeker in de Abruzzo kunnen de zomers behoorlijk heet zijn wat schadelijk kan zijn voor de druiven. Door de keuze voor kwaliteit, is het rendement van de oogst van de wijngaard relatief laag. In oktober worden de Montepulciano druiven geoogst waardoor je met name veel rijp fruit zal proeven.

De eigenaren (Antonio Patricelli en Ludo Tricoci) streven naar perfectie en hebben de lat dan ook hoog liggen, dus ben ik hoopvol gestemd.

Wat proeven we:

  • Geen harde tannine, lekker soepel, sappig veel fruitsmaken, krachtige wijn. Ik proef ook wat peper..
  • Aroma’s van kersen, zwarte bessen en pruimen. Heerlijk, ik waan mij op vakantie.
  • De kleur van de Zero is prachtig diep rood.

Conclusie van de Collefrisio Zero Montepulciano D’Abruzzo:

Ik ben onder de indruk en de teleurstelling van Oranje vervaagt door deze heerlijke wijn. Je proeft dat deze Zero met liefde en aandacht is gemaakt. Het is geen complexe wijn met dimensies. Nee, het is een eerlijke rechttoe, rechtaan wijn. Puurheid is wellicht het juiste woord dat er bij past. Zeker nog 2 jaar te bewaren dus prima voor in de kelder. We gaan deze wijn zeker binnenkort nog een keer proeven om te zien of deze in aanmerking komt voor de Top 20 van Wijnbloggers.

Waar kopen we Collefrisio Zero Montepulciano D’Abruzzo?

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.