Collefrisio Falanghina Terre di Chieti: een witte allrounder

Collefrisio Falanghina Terre di ChietiDe Italiaanse witte wijn Collefrisio Falanghina Terre di Chieti uit de streek Abruzzo was één van de eerste wijnen waarvan we een proefnotitie hebben gemaakt in het wijnbloggers.nl proefnotitie format. Eigenlijk was het zelfs deze wijn die ons tot het definitieve format bracht door uren te sleutelen aan de proefnotitie en door eindeloos overleg met onze websitebouwer.

De Collefrisio Falanghina Terre di Chieti is niet alleen lekker, maar heeft ook een tweetal bijzonderheden: de Falanghina is een inheemse italiaanse druif die nergens buiten Italië wordt aangeplant en tijdens de productie van deze witte wijn vindt zogenaamde bâtonage plaats. Bovendien zijn de druiven ook nogeens gegroeid op de biologisch verantwoorde wijngaard van Azienda Collefrisio.

Tijdens de bâtonage van deze Falanghina wordt het bezinksel (met name uitgewerkte gistcellen) dat na verloop van tijd in de stalen vaten is ontstaan weer losgemaakt en rondgepompt om ze nogmals door de wijn te laten zweven, waardoor meer complexiteit, souplesse en ‘vettigheid’ ontstaat. Daardoor is de Collefrisio Falanghina Terre di Chieti een echte allrounder met een mooie balans tussen zuur en zoet en een ronde en volle smaak. Zie ook de proefnotitie voor meer informatie.

De Collefrisio Falanghina Terre di Chieti staat in de wijnbloggers Witte wijn top 10 op de achtste plaats.

De redactie

Voor het tot standkomen van onze Witte Wijn Top 10  proefden we, naast de Collefrisio Falanghina Terre di Chieti , onder meer:

Cono Sur Organic Sauvignon Blanc
Domaine de Bellevue Sauvignon
Château de Maupas Menetou-Salon 2010
Collefrisio Falanghina Terre di Chieti 2009
Guerriero Bianco 2008
Prà Soave Classico 2011
Fritz Haag Riesling trocken 2010

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.