Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006: “Eén voor allen, allen voor één”

Collefrisio di Montepulciano d'Abruzzo 2006: "Eén voor allen, allen voor één”

Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006, de wijn die ik pas weer eens heb gedronken, is geen wijn om zo maar even te drinken. Deze dame weet indruk te maken en zit boordevol charme. Tegelijkertijd moet je oppassen voor haar want wat een temparement en kracht! Ik moet wel eerlijk zijn; het is geen wijn die je even koopt en op een doordeweekse avond drinkt. Deze Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo (het klikt ook heerlijk) is een wijn voor een speciale gelegenheid. In mijn geval waren de drie musketiers(Les trois mousquetaires) weer eens bij elkaar om de wijndegens te trekken. Aramis, Athos en Porthos proefden verschillende wijnen en de beste indruk maakte de Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006 met een kanttekening dat het om een speciale en dus ook duurdere wijn gaat dan de wijnen die we normaal proeven.

De wijn komt uit de Abruzzen en van de wijngaarden van Azienda Collefrisio. In mijn vorige notitie heb ik al uitgebreid geschreven over deze streek (zie blog: Collefrisio Zero Montepulciano D’Abruzzo tegen de Nederlaag van Oranje) De Abruzzen is een mooie bergachtige streek die in het oosten grenst aan de Adriatische Zee. Het landschap is gevarieerd met bergen, hoogvlaktes en een prachtige kust met kilometerslange brede zandstranden. De plaatselijke keuken is van uitstekende kwaliteit en smaak en de wijnen… geweldig! Zoals eerder geschreven heeft de Abruzzen ongeveer 34.000 hectare aan wijngaarden en dat is in verhouding niet veel vergeleken met andere wijnregio’s.

De Montepulciano druif is een druif die veel wordt gebruikt in Midden- en Zuid-Italië. Deze druif zorgt voor goede en zeer goede wijnen. De druiven geven een droge, volle wijn met veel smaak. Als je deze wijn laat rijpen op houten vaten wordt de wijn nog mooier.

Wat proeven we:

  • Volle, dik rond met veel zwart fruit
  • Aromatische (kruidig), zoetige smaak met tannines
  • Wijn waar je voor moet gaan zitten met 14,5% alcohol

Conclusie Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006:

“Eén voor allen, allen voor één! Dus wij gaan voor de Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006. Aramis, Athos en Pothos maken een diepe buiging voor dit topstuk van Aienda Collefrisio. Ze hebben het daar toch goed voor elkaar. Wat een kwaliteit. Pothos was wat iets minder enthousiast omdat de wijn voor hem wat te heftig was. Wel prachtig, maar te heftig, mommelde hij aan het eind van de avond. Gelukkig wisten de paarden de weg naar de herberg te vinden want anders was Pothos nooit aangekomen…….

Waar kopen we Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006 ?

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.