Cockburn 2013 Port Proeverij

Afgelopen week is Wijnbloggers te gast geweest bij Cockburn’s Port presentatie in Muiden en dat was weer smullen. Na een hartelijk ontvangst kregen we direct een heerlijk fris en hip drankje. In een mooi glas met tonic, witte port, een blaadje munt en afgemaakt met ijs werd ik aangenaam verrast. Het was ook warm, maar ik wist niet dat port zo hip kon zijn. Het smaakte echt lekker en is een concurrent van de gin-tonic, waarbij de port variant veel subtieler van smaak is en minder hard dan de gin variant.

Astrid Joosten presenteert samen met wijnmaker Henry Shotton van de Cockburn’s Port de presentatie. De aanleiding is niet alleen dat het merk Cockburn een nog betere voet aan de grond wil krijgen dan dat het nu al heeft, maar met behulp van deze presentatie willen ze ook de zeer bijzondere Vintage 2011 onder de aandacht brengen. Deze vintage is al goed voor de nodige prijzen en zeker het proeven waard.

Voor Cockburn is Nederland een belangrijke markt. Wij zijn de 2e markt voor port wereldwijd. De Fransen drinken (28%) het meeste port en daarna de Nederlanders met ongeveer 15%. De voorkeur van de Nederlanders is de Ruby port, wat ongeveer 62% van de ingevoerde portwijn is. Interessant is dat er een trend is dat we meer en meer gaan voor de speciale portwijnen. Reserva’s en vintage portwijnen winnen terrein ten opzichte van de klassieke supermarkt portwijnen. De gemiddelde Nederlander drinkt ongeveer 1 liter port per jaar. Ter vergelijking drinkt de Nederlander ongeveer 73 liter bier, 22 liter wijn.

Cockburn Port

Cockburn Port is een van de oudere porthuizen van Portugal. Opgericht in 1815 door Robert Cockburn. In de 19e eeuw groeide het porthuis en werden er andere port producerende families toegevoegd aan Cockburns. Echter sinds  2010 is de Symington familie de enige eigenaar van Cockburn. Cockburn’s belangrijkste wijngaarden zijn de Quinta dos Canais en Quinta do Vale Coelho. Deze wijngaarden leveren het merendeel van de druiven voor de portwijnen van Cockburn’s port. De Quinta do Cachao de Arnozelo (stroomopwaarts van Quinta Dos Canais ) heeft ook een kleine bijdrage geleverd aan de Vintage 2011, die wij natuurlijk hebben geproefd.

COCKBURNs-in

Wat hebben we geproefd?

 • Special Reserva
 • 20 jaar oude Tawny
 • 2011 Vintage
 • 10 oude Tawny
 • 2007 Vitage (Quinta Do Canais)

 

Als eerste dronken we de Ruby Special Reserva (met hout), welke heel populair in de UK is. Een lekkere fruitige port, makkelijk toegankelijk en geen uitgesproken complexe smaken. Goede kwaliteit en perfect om een glas te bestellen als afsluiter in een restaurant.
Lekker bij een Stilton kaas of bij Chocolade dessert.

Na de Ruby maar eens een Tawny proberen en wel een 10 jaar oude. Wij van Wijnbloggers dachten altijd dat we alleen de Ruby lekker vonden qua smaak, maar deze Tawny weet ons ook te bekoren. Lekker zoet, smaken van karamel, honing, maar ook iets van noten. Wat een mooie smaken.

portNa de 10 jaar oude Tawny stappen we even over op onze favoriet van de proeverij namelijk de 2007 Vintage. De kleur is prachtig rood-paars. De geur is verleidelijk fruit (cassis, bessen). Mooie volle smaak, zoet, droog en met mooie tannines. Heerlijke lange afdronk en …deze smaakt naar meer en meer! Onze favoriet van de middag en aanrader.

Na onze favoriet proeven we ook nog even een 20 jaar oude Tawny. Heerlijke geuren en smaken van noot, honing en gedroogd fruit. Heerlijk verfijnde smaak.

Als hoogtepunt van de proeverij werd er een fles Vintage 2011 geserveerd. Zeer bijzonder dat er weer zo’n goed jaar is geweest. Deze vintage is in onze beleving nog iets te jong. Uiteraard lekker, maar de 2007 smaakte beter (is ook ouder). Mooie krachtige smaak, je proeft al enige complexiteit. Lekker fruit, alcohol en tannines. Deze moet zich nog even ontwikkelen, maar wellicht wel een idee om hem te kopen en in de kelder te leggen. Richtprijs is rond de 50 euro, maar na 7 à 8 jaar kan deze best over de 100 à 150 euro zijn. Een port met potentie.

Conclusie Wijnbloggers

Als eerste zijn wij van Wijnbloggers verrast dat we port zo lekker vinden. Als overtuigde wijndrinkers zijn we aangenaam verrast door de portwijnen. Naast de variatie in smaken en complexiteit verrassend toegankelijk en niet alleen als afsluiter van de maaltijd. Wijnbloggers is zeer gecharmeerd van de witte port cocktail, wat zeker een jongere doelgroep gaat bereiken. Prima voor de zomer, op een leuk hip feest of thuis in de tuin. Tja, de verrassing was niet de Vintage 2011, maar de 2007 Vintage. Die gaan we nog zeker bestellen en vaker drinken. Wellicht moeten we maar een portwijn top 20 maken? Komt de vintage 2007 zeker met stip op 1 binnen. Wel is het een port met een prijskaartje, maar dat is vaak het geval met vintage wijnen.

 

Enhanced by Zemanta
3 Reacties
 1. Ik heb de late bottle vintage cockburns port 2011
  Voor 12 euro gekocht bij de appie.
  Dit is toch dezelfde port als in de recensie.
  Zijn de port prijzen naar beneden gegaan?
  Of is het een koopje van de appie?

 2. Hoi Jan, een late bottle vintage (LBV) is niet hetzelfde als een vintage. Een vintage rijpt door in de fles, een LBV niet. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet van zult genieten, bewaren hoeft alleen niet.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.