Cinsault: rood of rosé?

cinsaultDe Cinsault is een wat minder bekende blauwe druif, maar wij kennen hem natuurlijk als één van de druiven die regelmatig geblend wordt in de heerlijke rosé’s uit de Provence.

De Cinsault, ook wel Cinsaut gespeld, heeft zijn oorspong in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon en de Rhône. Daarnaast is de Cinsault beroemd vanwege z’n kruising met de Pinot Noir in een Zuid-Afrikaans laboratorium in 1925, waaruit de Pinotage druif is voortgekomen.

De Cinsault gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en op droge, arme, steenrijke zand- en kleibodems. Vanzelfsprekend vinden we de Cinsault nog steeds veel in Zuid-Frankrijk, maar tegenwoordig wordt de Cinsault ook op grote schaal aangeplant in Spanje, Californië, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, Australië en zelfs in de Beka-vallei in Libanon.

De Cinsault is een vroeg in het seizoen rijpende druif, kan een hoog rendement per hectare opleveren en is bovendien goed machinaal te oogsten. Ideaal dus om tegen lage kosten grote hoeveelheden wijn van te maken, maar zoals gebruikelijk moet de wijnboer flink terugsnoeien om de kwaliteit en concentratie van het druivensap op niveau te krijgen. De wijnen van de Cinsault druif bevatten weinig tannines, hebben een mooie zuurgraad en zijn vooral op lage leeftijd aromatisch met geuren van framboos, aardbei en amandel.

Als rode mono-cépage wijn (gemaakt o.b.v. één druif) wordt de Cinsault weinig gebruikt: er zijn slechts enkele producenten die de kunst beheersen om van Cinsault een geslaagde rode wijn te maken, zoals de Biologische Cousin Oscar van Jean-Marie Rimbert. Hij wordt daarom vaak geblend met meer uitgesproken druiven als Mourvèdre of Syrah; de Cinsault geeft zulke blends wat meer balans. De druif wordt daarentegen veel gebruikt in rosé wijn waar hij zich uitstekend voor leent door zijn fruitigheid en mooie zuren, vaak ook in een blend met bijvoorbeeld de Grenache.

Cinsault: rosé!

Tja, eigenlijk niet zo’n heel positief verhaal over deze druif waar het rode wijn betreft. Maar we zijn natuurlijk erg blij met z’n bijdrage aan maar liefst 4 van de 5 rosé’s uit onze Rosé Top 5. Rosé dus!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.