Chinezen drinken de meeste rode wijn

Rode wijn Chinese wijnmarktHet zat er al even aan te komen, maar het is nu dan ook echt zo: In China wordt de meeste rode wijn gedronken en stoot daarmee Frankrijk dus van de troon. Italië komt op de derde plaats. Als je kijkt naar alle wijnsoorten (rood, wit & rosé) dan winnen de Amerikanen het . Dit blijkt uit de cijfers van het International Wine & Spirit Research (IWSR), dat in opdracht van Vinexpo ( de handelsorganisatie voor wijn en sterke drank) hier onderzoek naar deed.

Chinezen dol op rode wijn

Uit het onderzoek blijkt dat er in China vorig jaar zo’n 1,8 miljard flessen rode wijn werden geconsumeerd. Een stijging van 136 ten opzichte van 2008. Volgens het rapport zijn de Chinezen zo dol op rode wijn, omdat rode wijn goed is voor de gezondheid en omdat de kleur rood in China veelal geassocieerd wordt met rijkdom, macht en geluk.

De invoer van rode wijn uit landen als Frankrijk en Italië is de afgelopen jaren ook flink gestegen. De bloeiende economie van China, de grote hoeveelheid aan inwoners die het land telt en een stijgende vraag naar rode wijn, gaven de wijnexport naar China een flinke boost. Toch is zo’n 80 procent van de wijn die in China gedronken wordt, niet afkomstig uit de grote bekende wijnlanden, maar afkomstig uit China zelf. China is dan ook het vijfde wijn producerende land ter wereld. Witte wijn is minder populair weer. Wellicht door de kleur. Want daar waar rood dus staat voor rijkdom, macht en geluk, wordt wit geassocieerd met de dood. Wel is de verwachting dat ook de consumptie van witte wijn en champagne de komende jaren zal toenemen.

China mag dan wel het land zijn waar de meeste rode wijn gedronken wordt, als er gekeken wordt naar de consumptie van alle wijnsoorten, komt China op de vijfde plaats en zijn het de Amerikanen die bovenaan de top 5 staan.

De Chinese wijnmarkt 2012 in een infographic

Meer feitjes, weetjes en inzichten in de Chinese wijnmarkt vind je in de onderstaande infographic. Weliswaar gebaseerd op cijfers uit 2012, maar zeker interessant.

Chinese-Wijnmarkt - Chinezen drinken meeste rode wijn

Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.